Sprechen Sie Deutsch? Oavsett om du vill studera i samma land som Beethoven eller bara lära dig tyska, finns det några saker du behöver veta om den tyska kulturen. För att inte tala om vad det innebär när du lär dig det tyska språket!

Ibland utsätts landet och dess invånare för hårda stereotyper på grund av några mörka sidor i deras historieböcker. För det första måste vi  komma bort från tanken att tyskarna är kalla och stela människor. Faktumet att det tyska folket är fientligt kunde inte vara längre ifrån sanningen. Det finns en väldigt rik och fascinerande kultur i Tyskland.

Det finns några saker om det tyska samhället och kulturen i tysktalande länder som kan överraska dig!

I den här artikeln kommer Superprof att titta på nästan alla aspekter av den tyska kulturen.

De bästa lärarna i Tyska tillgängliga
Regina
5
5 (11 recensioner)
Regina
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Katarina
5
5 (3 recensioner)
Katarina
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremiah stefan
5
5 (4 recensioner)
Jeremiah stefan
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sebastian
4,8
4,8 (4 recensioner)
Sebastian
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gabriela
5
5 (2 recensioner)
Gabriela
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Friederike
5
5 (2 recensioner)
Friederike
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Christine
5
5 (1 recensioner)
Christine
480 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ali
5
5 (2 recensioner)
Ali
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Regina
5
5 (11 recensioner)
Regina
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Katarina
5
5 (3 recensioner)
Katarina
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremiah stefan
5
5 (4 recensioner)
Jeremiah stefan
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sebastian
4,8
4,8 (4 recensioner)
Sebastian
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gabriela
5
5 (2 recensioner)
Gabriela
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Friederike
5
5 (2 recensioner)
Friederike
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Christine
5
5 (1 recensioner)
Christine
480 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ali
5
5 (2 recensioner)
Ali
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Tysk kultur: Tysklands historiska arv

Tyskland har varit bebott sedan början av paleolitikum av Homo Heidelbergensis, som fick sitt namn efter den tyska staden Heidelberg, där det hittades mänskliga skelettrester mellan 600 000 och 200 000 f.Kr. Men grekiska och latinska uppgifter daterar de germanska folket längre än så.

Ursprungligen var det skandinaver (svenskar, norskar och danskar) som bosatte sig de germanska stammarna i norra Tyskland och började migrera söderut, från antiken till den kristna eran. Det germanska folkslaget var fiender till det stora romerska riket i södra Europa.

Ett antal oberoende stammar konsoliderade sina gränser genom ett antal militära segrar som historiker kallar barbarinvasionerna. Invasioner av vandaler, saxar och alemanner, i kombination med uppror i romerska Gallien, ledde till det romerska imperiets fall. Tidigare romerska territorier började anta kristendomen när de germanska folket grundade kungadömen i England, Frankrike, Italien och i Spanien.

Charlemagne, kungen av frankerna, utsåg floden Rhen till gränsen mellan Tyskland och Frankrike år 800. Tyskland var en del av det heliga romerska riket i nästan 1000 år - från 962 till 1806 - vilket var efterföljaren till det karolingiska och romerska imperiet. 

Det var inte förrän i slutet av 1800-talet, efter att tyskarna vann det fransk-preussiska kriget 1870, som Tyskland blev ett enhetligt land under general Otto Von Bismark (1815-1898) och kunde börja bygga ett eget land och en kultur i Tyskland om skulle visa sig bli något speciellt. En rik historia av ett uppdelat samhälle har format det tyska språket som senare skulle bli pelaren i en unik kultur.

Tyska intellektuella och konstnärliga människor påverkade renässansen och har bidragit till vetenskaplig innovation sedan upplysningstiden och fram till idag. De har varit involverade i konstformer som kök, film, fotografi, målning, musik, litteratur, filosofi och politiska idéer.

Du har säkert hört talas om namn som Gutenberg, Goethe, Kant, Hegel, Nietzche, Marx, Engels, Kafka, Freud, Bach, Schumann, Schubert, Beethoven, Mozart och Einstein. Om du inte har gjort det bör du definitivt spana in vår lista över tio kända tyskar!

Tysk kultur är en produkt av över 2000 års historia där olika befolkningar gnuggade axlar och blandade sig samtidigt som de främjade sina olika språk, identiteter och kulturer.

lär dig tyska
Tysklands mest kända rätter: kringlan! En äkta tysk kringla är en enorm, skorpig och saltad brioche. Bild: Unsplash

Konsten i tysk kulturhistoria

Varje tidsålder har sina stora tänkare och konstnärer som bidrar till att utveckla idéer och främja kunskapsutveckling. Tyskarna borde vara och är stolta över sitt konstnärliga och kulturella arv. Det finns faktiskt många ikoniska figurer som härstammar från denna rika och inflytelserika europeiska kultur.

Här är en snabb sammanfattning av Tysklands kulturarv som hjälper dig att lära dig mer.

Tysk filosofi och litteratur

Historien om den tyska litteraturen är fascinerande och tyska författare har verkligen satt sin prägel på tysk kulturhistoria. Skrivande, som alla konstformer, har alltid varit ett medel för idéer och politisk protest.

Faktum är att konst inte kan separeras från de ekonomiska, politiska och sociala sammanhang inom vilka den skapades. Från renässansen och upplysningstiden till idag har tyska författare varit inflytelserika i så många litterära rörelser inklusive:

 • Barockpoesi: Under trettioåriga kriget uttryckte många poeter sina eländen genom sonetter
 • Les Lumières: Ett europeiskt fenomen som bekräftar individens företräde och rationaliserar den gudomliga orsaken. Kant (1724-1804) var inflytelserik.
 • Sturm und Drang (Storm och uppmaning) är Weimar-klassicism: ungdoms litterära rörelse från senare hälften av 1700-talet mot borgarklassen, adeln och moraliska koder. Här hittar vi JW Goethe (1749-1832) och hans arbete The Sorrows of Young Werther (1774).
 • Romantik
 • Naturalism
 • Impressionism
 • Dadaism
 • Trümmerliteratur, en rörelse som växer fram efter 1945 i Tyskland

Tysk litteratur speglar tiden och dess tragedier. Ämnen som andra världskriget, nazisterna och förintelsen har utforskats av ett antal tysktalande författare som Johanna Arendt (Hannah Arendt, 1906-1974), en tysk-amerikansk författare och Stefan Zweig (1881- 1942), en av de största tyska författarna genom tiderna!

Tyskland är även internationellt känt när det gäller filosofi. Tysk filosofi har haft ett stort inflytande på västerländskt och europeiskt tankesätt.

Här är några exempel:

 • Martin Luther (1483-1546), ledaren för den tyska protestantiska reformationen.
 • Gottfried Wilhem Leibniz (1646-1716), tysk filosof, matematiker, diplomat, jurist och filolog
 • Immanuel Kant (1724-1804)
 • Johann Gottlieb Fichte (1762-1814)
 • Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831)
 • Arthur Schopenhauer (1788-1860)
 • Karl Marx (1818-1883), känd för marxismen och hans kritik av det kapitalistiska systemet och grundaren av utopisk socialism
 • Friedrich Nietzsche (1844-1900)

Vill du få en bättre förståelse för tysk filosofi och litteratur kan det vara en bra idé att ta en tyska språkkurs online. När man lär sig ett språk, så får man också en bättre förståelse för kulturen i det land där språket talas.

Tysk musik

Vi kan omöjligt prata om kultur i Tyskland utan att prata om musik. Det skulle vara som att studera arabiska utan att lära sig alfabetet eller studera fransk historia utan att nämna revolutionen.

Musiken har spelat en stor roll i tysk kulturhistoria och Berlin kallas ofta för staden av konstnärer. Hamburg, som är Tysklands näst största stad, har etablerat sig som en pionjär inom alternativ rock. Efter kriget blev Köln känd för sin elektroakustiska musik.

Traditionell tysk musik uppstod samtidigt som reformationen på 1500-talet med körsång som påverkade musiken över hela Tyskland. Tyska melodier blev lika vanliga som de från fransk eller italiensk musik. Klassisk musik är en stor del av den tyska kulturen och det finns så många kända klassiska kompositörer från både Tyskland och Österrike:

 • GF Handel (1685-1759)
 • JS Bach (1685-1750)
 • LV Beethoven (1770-1827)
 • F. Schubert (1797-1828)
 • R. Schumann (1810-1856)
 • J. Brahms (1833-1897)
 • R. Wagner (1813-1883)

Visste du att...?

De första munspel, cembalo, orgel, pianon och bandoneons (föregångaren till dragspel) gjordes i Tyskland under 1600- och 1700-talen. Den sistnämnde, bandoneon, skulle även hitta sin väg till Argentina, där det skulle bli fundamentalt för att skapa tango!

Tyskarna är också kända för sin fotografering och sina teatrar. I Tyskland deltar över 35 miljoner människor i 360 teatrar, 160 symfoniska orkestrar och operaer. Dessutom finns det över 70 olika festivaler som besöks utav miljontals människor varje år. En studie 2015 har också visat att tyskarna spenderar mer och mer tid på kulturlokaler:

”Från 1995 till 2013 ökade antalet vuxna bland eller ofta i kulturella aktiviteter (opera, klassisk musik, teater, utställningar och museer) från 52% till 58%. Den högsta andelen människor (stigande från 54% till 64%) deltog i populärkulturella aktiviteter (bio, popkonserter, jazzkonserter, dansshower och klubbar).”

Att gå på en tysk festival är ett utmärkt sätt att lära sig allt om den tyska kulturen, dess traditioner och fördjupa sig i det tyska språket!

Tyska traditioner och festivaler

När du tar en tyska kurs så innebär det att du även kommer att lära dig om tyska traditioner. Men du kan se hur viktigt det är med traditioner bara genom att besöka en tysk julmarknad.

Julen är en av de största händelserna i Tyskland. Från den första advent lyser gatorna upp och julmarknaderna dyker upp överallt med de mest välkända i Nürnberg, München, Essen och Heidelberg . Men Tyskland är också hem för andra traditioner inklusive:

 • Adventskalendrar
 • Saint Nicholas
 • Karnevaler
 • Påsk
 • Majstänger

När det gäller helgdagar firar Tyskland de flesta stora evenemang som vi firar här i Sverige inklusive: nyårsafton, påsk och jul. Det finns också ett antal tyska helgdagar som vi inte har i Sverige, till exempel: fredsfestivalen (8 augusti), tyska enhetsdagen (4 oktober, firar tysk återförening) och reformationsdagen (31 oktober, som firar protestanten reformation).

Tysk mat

Som du vet kan ett land ofta definieras av sitt kök. Vissa typer av mat kan väcka känslor och uppfattningar om ett helt land. Det finns mer i det tyska köket än du kanske tror! Om du vill upptäcka det tyska språket bör du börja med att prova maten!

Tyska specialiteter

Turister i Tyskland kan njuta av ett stort utbud av lokala rätter. Glöm inte brödet heller! Tyskland är hem för över 300 typer av bröd. I själva verket är tyskarna världens största brödfans! Tyskarna äter så mycket bröd att du kan hitta bagerier på nästan alla gathörn. Varje region har sina egna brödvarianter och de älskar hantverksbröd. Korv är också stjärnan i det tyska köket.

Det finns cirka 1500 typer av tysk korv.

Tyskarna älskar dem grillade, i en smörgås, kokt, stekt och framför allt med surkål. Om du ska till Tyskland finns det en sak du borde veta: tyskarna äter korv till varje måltid. Vi bör också nämna en av Tysklands mest kända rätter: kringlan!

En äkta tysk kringla är en enorm, skorpig och saltad brioche snarare än den ”snäckiga” versionen som är vanlig i Sverige. Du hittar kringlan i vilket tyskt bageri som helst. De säljs också på traditionella festivaler i Tyskland. Faktum är att över 100 000 kringlor säljs varje dag under Oktoberfest!

lär dig tyska
När du lär dig tyska bör du också lära dig så mycket du kan om landet innan din första lektion. Bild: Unsplash

Tyskarna och öl

Öl i Tyskland är en institution. Du kan lätt kalla det den nationella drycken. Det finns över 5000 typer av öl och 1 200 bryggerier i Tyskland och medan varje stad har ett, slår München alla rekord.

Du kan hitta fler lokala bryggerier i München än någon annan stad, vilket förklarar varför de är värd för Oktoberfest varje år. Under två veckor (i slutet av september och början av oktober) åker mellan 5 och 6 miljoner människor till München för världens mest populära festival.

De slår upp flerfärgade tält och sätter upp 14 olika bryggerier. Ölälskare kan också njuta av ett stort utbud av lokala rätter. Festivalen har funnits i över 200 år och det finns parader, nöjesfält och konserter.

Familj i Tyskland

När du pratar om ett lands kulturella aspekter, måste du prata om invånarnas vardag för att bättre förstå det. I synnerhet familj och utbildning är en av hörnstenarna i den tyska kulturen. I det samtida Tyskland har familjen aldrig varit så viktigt för de flesta tyskar som nu.

Det finns några starka skillnader mellan tysk utbildning och svensk utbildning. Det finns dock bara några få anläggningar för mycket små barn i Tyskland, men den tyska regeringen försöker samla arbete och familjeliv.

Åtgärder, som 2013 års lag om barnomsorg, har vidtagits för att göra Tyskland mer barnvänligt. Personer som besöker Tyskland kanske tror att barnen behandlas som små kungar och kan ses som otrevliga och dåliga disciplinerade. Den tyska mentaliteten när det gäller utbildning är helt annorlunda än vår.

I Tyskland får barn uttrycka sin kreativitet fritt. Barn i tyska skolor är fria att gå dit de vill och de kan till och med lämna skolan för att köpa sig ett bakverk. Bli inte chockad om du ser detta när du är i Tyskland. Det är förmodligen varför Berlin är en fristad för kreativa och konstnärliga typer!

Den tyska arbetsetiken

Du bör vara medveten om de kulturella skillnaderna när det gäller arbete om du flyttar till Tyskland. Det tyska arbetssättet skiljer sig något från Sveriges och det kan vara en ganska stor kulturkrock för alla som flyttar dit. Erfarenhet är viktigare än kvalifikationer när det gäller att arbeta i Tyskland.

Det finns egentligen inte en tysk motsvarighet till Oxbridge och som ett resultat av det finns det högkvalitativa universitet överallt i landet. De är kända för att komma direkt till saken. De rör sig inte med oändliga möten och föredrar handling framför ord. Tyskarna är mer direkta på jobbet och kan kritiseras för att vara alltför allvarliga.

Tänk tyskt, tänk grönt

I Tyskland är alla ansvariga för att ta hand om sitt skräp. När det gäller att organisera avfall är Tyskland bäst i Europa. Federal Environment Agency strävar efter att inget skräp ska deponeras och tyskarna skapar bara 3 kg avfall per person.

Tyskarna konsumerar också mycket mer ekologiska produkter än andra länder. Enligt arbetsgruppen Arbeitskreises Biomarkt växte den ekologiska industrin med 5% 2015.

Språk och kultur är ihopkopplade

För att tala tyska bör du lära dig så mycket du kan om landet innan din första språkkurs tyska. Du kan lära dig tyska online. Kom dock ihåg att undvika stereotyper eftersom varje tysk är unik! Medan samhället kan påverka beteende kan vi inte dra alla över samma kam. Här är några saker du bör veta, särskilt om du vill bli tysk medborgare.

Precis som det finns svenskar som inte gillar fotboll och inte dricker öl, det finns också tyskar som inte gillar öl, kringlor eller surkål. Så vad väntar du på? Påbörja din tyska språkkurs idag.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.