Med nästan 25 länder där arabiska är utsett till ett officiellt språk, och med många fler där det är ett vanligt andra-språk, så finns det många människor runtom jorden som läser det arabiska alfabetet.

Med 290 miljoner modersmålstalare, över 130 miljoner icke-modersmålstalare av modern standardarabiska, även kallad litterär arabiska, och många talade dialekter, så har arabiskan en viktig roll i den moderna världen. Att lära sig arabiska är därför mycket viktigt, och det är en process som börjar med det allra mest grundläggande; alfabetet.

Men var ifrån härstammar egentligen det arabiska alfabetet? Vad är dess ursprung?

Historiker har haft svårt för att sätta något exakt datum då det arabiska språket först uppstod.

Men det finns en del spår av språket genom historien som hjälper oss att spåra dess evolution över århundraden. Vi ser över historien här under, eftersom att man får se en liten glimt av det förflutna när man lär sig att skriva på arabiska, eller när man lär sig penndragen i arabisk skrift.

Här kommer våra olika tips för den som vill lära sig arabiska online eller via någon applikation!

De bästa lärarna i Arabiska
Första kursen gratis!
Christian
5
5 (9 recensioner)
Christian
295 kr
/h
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohamad
Mohamad
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Muez
Muez
208 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (7 recensioner)
Riyam
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Kristina cecilia
Kristina cecilia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Samah
5
5 (2 recensioner)
Samah
140 kr
/h
Första kursen gratis!
Dalya
5
5 (6 recensioner)
Dalya
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Christian
5
5 (9 recensioner)
Christian
295 kr
/h
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohamad
Mohamad
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Muez
Muez
208 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (7 recensioner)
Riyam
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Kristina cecilia
Kristina cecilia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Samah
5
5 (2 recensioner)
Samah
140 kr
/h
Första kursen gratis!
Dalya
5
5 (6 recensioner)
Dalya
200 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Det arabiska språket är ett av de mest talade i världen

Innan du börjar lära dig det arabiska alfabetet tycker vi det är viktigt att känna till ett par saker om språkets historia, utveckling och spridning.

Från Nordafrika till Mellanöstern, Indonesien till Europa – arabiska talas världen över!  (Källa:Unsplash)

Idag kan man hitta människor som talar arabiska nästan var som helst i världen. Man uppskattar att det finns cirka 290 miljoner modersmålstalare på planeten. Om man även räknar med alla de som talar arabiska som ett andra-språk, så finns det mer än 420 miljoner människor som talar arabiska, globalt sett.

Det är viktigt att notera att arabiska är ett heligt språk för muslimer: den heliga boken, Koranen, är skriven på arabiska och vördas av cirka en biljon människor världen över.

Antalet människor som talar arabiska, oavsett om på en låg nivå, eller som tvåspråkiga, är enormt.

När det kommer till modersmål är dock det femte mest talade språket, efter mandarin, spanska, engelska och hindi. Det följs av portugisiska.

Ett par olika länder använder det arabiska skriftsystemet, och har utsett arabiska till ett officiellt språk. Dessa är:

 • De 22 medlemmarna i Arabförbundet: Saudiarabien, Egypten, Tunisien, Marocko, Yemen, Palestina, Libyen, Jordanien, Oman, Qatar, Bahrain, Sudan, Libanon, Djibouti, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Mauretanien, Irak, Somalia, Syrien, Komorerna och Algeriet.
 • Israel
 • Eritrea
 • Chad

Arabiskan har influerat den moderna världen på många olika sätt i det förflutna, men idag ökar antalet människor som talar arabiska i världen mycket snabbt. Även om det ännu inte är lika vanligt som att lära sig spanska eller franska i många länder, så uppmärksammas dess internationella ställning, vilket reflekteras i ökningen av bloggar och online-kurser som hänger sig åt att hjälpa folk att lära sig språket.

Lär dig det arabiska alfabetets historia för att förstå det bättre

Den arabiska skriftens ursprung

Precis som med många andra språk så har arabiskan genomgått många utmaningar. Den första skriftliga dokumentationen av språket kommer ifrån poeter som ville bevara sina verk (detta gäller klassisk arabiska, inte talade dialekter). Det arabiska alfabetets bokstäver och skriftsystem har dock inte alltid sett likadant ut som det vi känner till idag.

Historiker och lingvister inom arabiska tror att skriften härstammar från den arameiska skriften, som i sin tur baserades på feniciska. En variation av den arameiska skiften Nabatean. Arabiska är dock inte den enda moderna språket som härstammar från feniciska. Deras alfabet gav även liv till Hebreiska och Grekiska, vilket förklarar varför deras tre skriftsystem delar vissa likheter.

Det har generellt sett etablerats att det arabiska alfabetet baserats på nabatéiska, en variation av arameiska. När man tittar på de två skriftsystemen så är det enkelt att se likheter, mycket enklare än om man skulle jämföra arabiska med standard arameiska.

Den första dokumentationen av arabiska i Syrien

Den första skriftliga dokumentationen av det arabiska språket; den kända ‘Zabad-inskriptionen’ i Syrien, kommer ifrån 512 e.Kr. Det är det första skriftliga spåret av det arabiska skriftsystemet. Innan 512 e.Kr. kan man i princip endast se arabiskans historiska ursprung genom att kisa.

Idag blir arabiskan kanske främst associerad med muslimsk religion, men 512 e.Kr. så var de första islamska skrifterna kristna. (Källa: Unsplash)

Det verkar som om att nabatéerna började använda en form av arabiska under det 5:e eller 6.e århundradet f.Kr. i en region som idag är känd som Petra, i Jordanien. Det finns dock inte starka bevis för att det faktiskt skedde.

Det är inte förrän det andra århundradet e.Kr. som det finns några spår av nabatéiska, som baserats på arameiska. Den senaste dokumentationen av Nabatean dateras till 335, och det finns ingenting mellan 335, till 'Zabad-inskriptionen' 512, när det gäller arabisk historia.

En förklaring till avsaknaden av den historiska dokumentationen för nabatéisk skrift är att den generellt skrevs på papyrus och starkt influerade den arabiska skriften. Eftersom att papyrus inte är särskilt hållbart så är det mycket troligt att dokumentationen som en gång existerade helt enkelt försvunnit med tidens gång.

Det arabiska alfabetets evolution

Det finns en hel del dokumenterat om det arabiska alfabetet från 800-talet e.Kr. och man kan även se vissa spår av arameiska, som till störst del var utdött vid den tidpunkten.

Och det var precis vid den tidpunkten som det arabiska alfabetet gick igenom en av dess mest avgörande förändringar. Bokstäverna och formerna som fanns vid den tiden var inte tillräckliga när det kom till att dokumentera komplexiteten i det arabiska språket. Det var där och då som de arabiska bokstäverna ökade från 22 till 28, och därför finns det idag bara 28 bokstäver att lära sig för den som vill lära sig arabiska...eller så vill du kanske lära sig de arabiska siffrorna?

Det blev helt enkelt nödvändigt att etablera 6 nya bokstäver, och dessa skapades genom att lägga till små markeringar över eller under de gamla. Markeringar hjälpte till att skilja de nya bokstäverna från de gamla. Det är dock också härifrån en av de största svårigheterna till att lära sig klassisk arabiska och det arabiska alfabetet uppstår.

Hur man lär sig arabiska, skriftsystemet, bokstäverna och deras variationer

När du bestämt dig för att lära sig ett främmande språk - och det här gäller framförallt om du lär dig ett språk som inte brukar det latinska alfabetet - så är vokalerna och konsonanterna i det nya språket det allra första man behöver se till att få grepp om. Att lära sig konsonanterna och vokalerna, samt hur de uttalas, är avgörande. När det gäller arabiska så behöver man också veta hur man formar bokstaven på arabisk skrift – det är något väldigt konstnärligt med att lära sig skriva på arabiska!

Att lära sig alla olika former av de arabiska bokstäverna är en konstform. (Källa: Unsplash)

För att lära sig arabiska är det mycket viktigt att man lär sig varenda en av de 28 bokstäverna. Varje bokstav har sitt eget uttal, en del är ganska enkla för de som talar svenska, medan andra är svårare att få fram.

Först och främst (och detta är det allra svåraste med arabiskan) så finns det fyra versioner av varje bokstav. Precis som med Latin, där ord ändras beroende på deklination och position i meningen, så ändras varje arabisk bokstav beroende på dess position i meningen. För att lära sig det arabiska alfabetet och dess skrift behöver man veta att varje arabisk bokstav har sin egna form beroende på om den:

 • Står på egen hand
 • Står i början av meningen
 • Står i mitten
 • Står i slutet av en mening

Hur man skriver varje mening beror därför på var den finns i meningen. Om du är bra på matematik så har du kanske redan insett att du nu kommit fram till ditt första hinder på din väg mot att lära dig arabiska. Det arabiska alfabetet har kanske bara 28 bokstäver, men varje bokstav har 4 versioner!

Det blir 112 bokstäver sammanlagt...

Vokalerna är mycket viktiga i det arabiska språket. (Källa: Unsplash)

Även om du skulle kunna strunta i att skriva arabiska och bara lära dig allting fonetiskt så behöver man kunna alla bokstäver för att utvecklas och verkligen bli tvåspråkig.

Det var dock allt vi ville berätta om historien bakom arabiskan och dess skrift för tillfället. Låt oss gå vidare till studiealternativen!

Lär dig arabisk skrift online

Att lära sig arabiska online har blivit ett fullkomligt realistiskt mål. Det är fortfarande svårt, men inte omöjligt, tack vare alla de lektioner i arabiska som nu finns tillgängliga online. Innan man registrerar sig på en kurs är det dock bäst att lära sig det arabiska alfabetet.

Som tur är så finns det många enkla sätt att bemästra alla olika bokstäver för den som precis börjat lära sig arabiska. Det finns ett par fantastiska tabeller som går igenom varje symbol och bokstav i detalj, samt hur de uttalas och de olika versionerna av varje bokstav beroende på dess placering i meningen. Det är ett utmärkt tillvägagångssätt för den som snabbt vill lära sig det arabiska alfabetet. Och det är inte alltför illa; som du kanske redan insett så är alla olika versioner, av varje enskild bokstav, kopplad till dess grundform.

De flesta utbildningssidorna online kombinerar lektioner om uttal och symboler för varje enskild bokstav.

För att kunna använda det arabiska alfabetet så kan du antingen ladda ner ett nytt tangentbord till din mobil, eller beställa hem nya tangenter till ditt nuvarande. (Källa: Unsplash)

Al-Dirassa

Den här hemsidan ger dig tillgång till nedladdningsbara lektioner inom arabiska, helt kostnadsfritt, och den är utmärkt för nybörjare eller för de som vill vidareutveckla sina kunskaper. Lektionerna som handlar om att skriva på arabiska går igenom:

 • Bokstäverna i alfabetet
 • Korta vokaler
 • Dubbla vokaler vid slutet av ord
 • Långa vokaler
 • Avsaknade vokaler
 • Dubbla bokstäver
 • Kombinerade bokstäver
 • Att läsa arabiska

Metoden är alltid den samma för alla lektioner och de slår ihop skrift med uttal. Det finns möjlighet att lyssna till hur varje bokstav uttalas, varje vokal, konsonant, ord samt ordkombinationer för att få fram rätt ljud.

Hemsidan erbjuder även lektioner som omfattar arabisk litteratur, att studera Koranen, samt islamsk konvertering. Man kan även få personligt anpassade lektioner för en avgift.

Fördelar:

 • Enkelt att använda sajten
 • Gratis
 • Kombinerar skrivande och uttal

Fun with Arabic

Den här hemsidan passar möjligen bättre för barn, men den går igenom olika arabiska bokstäver och nummer genom en nedladdningsbar applikation.

Det finns också en video där folk sjunger det arabiska alfabetet, en mängd spel och frågesporter för att göra själva inlärandet roligare.

Fördelar:

 • Väldigt grundläggande
 • Användarvänlig för barn
 • Rolig och interaktiv

Arabic Studio

Den här hemsidan erbjuder en kostnadsfri kurs som tar dig från de allra första stegen för en nybörjare, tills att du kan lära dig läsa och skriva arabiska.

Det finns en nedladdningsbar PDF-fil, samt olika videos som hjälper dig bemästra varje enskild bokstavs uttal. Det finns dessutom en fortsättningskurs som omfattar grundläggande arabisk grammatik.

Fördelar:

 • Modern hemsida
 • Videos som hjälper dig förbättra uttal
 • Enkel att förstå

Lexilogos.com

Här finns hela det arabiska alfabetet tillgängligt med:

 • Bokstäver
 • Namnen på bokstäverna
 • Olika former för bokstävernas olika meningsplaceringar
 • Uttalet

Sajten har även videos som hjälper dig att forma munnen rätt och använda musklerna rätt för att forma varje bokstav, och de förklarar hur man skriver varje bokstav rätt genom att använda arabisk skrift.

Fördelar:

 • Enkel sajt
 • Förklaringar genom videos
De bästa lärarna i Arabiska
Första kursen gratis!
Christian
5
5 (9 recensioner)
Christian
295 kr
/h
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohamad
Mohamad
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Muez
Muez
208 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (7 recensioner)
Riyam
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Kristina cecilia
Kristina cecilia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Samah
5
5 (2 recensioner)
Samah
140 kr
/h
Första kursen gratis!
Dalya
5
5 (6 recensioner)
Dalya
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Christian
5
5 (9 recensioner)
Christian
295 kr
/h
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohamad
Mohamad
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Muez
Muez
208 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (7 recensioner)
Riyam
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Kristina cecilia
Kristina cecilia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Samah
5
5 (2 recensioner)
Samah
140 kr
/h
Första kursen gratis!
Dalya
5
5 (6 recensioner)
Dalya
200 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Att lära sig det arabiska alfabetet på YouTube

Den finns också flera olika YouTube-kanaler som kan hjälpa dig med din arabiska. Video-bloggare och lärare går igenom det mest grundläggande gällande varje bokstav i alfabetet och dess uttal.

Salahad Dins Kanal

Wisam Sharieff lär ut arabiska i det riktiga livet, och han har många tips som han delar med sig av online. Ett av hans främsta tips är att se dig själv i spegeln när du lär dig att uttala var bokstav i det arabiska alfabetet, så att du kan förstå de olika sätt du kan forma din mun och vilka muskler du bör använda.

Fördelar:

 • Man ser någon uttala bokstäverna samtidigt som man hör dem
 • Många bra tips om hur man bäst lär sig arabiska från en professionell utbildare
 • Enkla förklaringar

ArabicPod101

ArabicPod101s YouTube-kanal erbjuder en serie videos för att lära tittarna det arabiska alfabetet. Man lär sig från någon som har arabiska som modersmål, lektionerna är uppdelade i mindre bitar för att inlärandet av alla 28 bokstäver samt deras variationer ska bli så enkelt som möjligt. Det är ett utmärkt sätt att lära sig utan att lägga alltför mycket energi på det!

Lärarna går även igenom formerna i den arabiska skriften, så du lär dig inte bara att läsa och känna igen bokstäverna, utan även hur man skriver dem.

Fördelar:

 • Enkelt att hänga med
 • Man lär sig även hur man formar de arabiska symbolerna!

Du kan hitta en stor mängd videos online som kan hjälpa dig med inlärningen av det arabiska alfabetet, men dessa två kanaler är våra favoriter eftersom att man får professionella råd ifrån lärare.

Det finns vissa videor som är mer passande för barn (som att lära sig alfabetet genom sång), men de kan fortfarande hjälpa dig med detta, ibland krångliga, alfabete!

Du kan också lära dig arabiska online med Superprof.

Mobil-applikationer för att lära dig skriva på arabiska

För att snabbt lära sig det arabiska alfabetet och börja tala arabiska så kan det vara en bra idé att testa på några mindre seriösa alternativ – man lär sig trots allt aldrig något om man inte finner något nöje alls i det! Varför inte testa en applikation på din mobil eller dator?

Lås upp din Android eller iPhone och spana in alla olika applikationer du kan använda för att lära dig arabiska! (Källa: Unsplash)

Arabic Alphabet

Det finns många olika applikationerna som hjälper dig med att lära dig arabiska, men en av våra favoriter är Arabic Alphabet. Den här applikationen erbjuder precis vad det låter som, den lär ut det arabiska alfabetet, de 28 bokstäverna och alla dess variationer.

Applikationen skapades av en person som hade arabiska som modersmål, och är utformad för att göra inlärandet av alfabetet så roligt som möjligt. Man får se varje bokstav snabbt och sedan får man höra dess uttal. För varje bokstav lär man sig ett ord som börjar på just den bokstaven för att man ska kunna börja utöka sitt ordförråd.

Fördelar:

 • Gratis
 • Tillgängligt på iOS
 • Kräver inte konstant internet-uppkoppling
 • Rolig och användarvänlig

Tengu Go Arabic Alphabet

Den här applikationen kan vara användbar för studenter av alla åldrar, trots att den främst är riktad till barn och unga studenter.

Applikationen använder flash-kort för att hålla dig aktiv och hjälper dig att memorera bokstäverna i det arabiska alfabetet oavsett om du är 5 år gammal eller vuxen. Den går även igenom det arabiska siffersystemet och en del rolig fakta om språkets historia samt användning, och har dessutom en del ljudexempel och uttal från personer med arabiska som modersmål.

Det finns många användbara hemsidor för den som vill lära sig det arabiska alfabetet. (Källa: Unsplash)

Fördelar:

 • Gratis
 • Gör inlärningen rolig
 • Enkel att använda

Cute Arabic Alphabet

Den här applikationen hjälper dig inte bara med att läsa arabiska och att lära dig bokstäverna i alfabetet, utan den lär dig även hur du brukar arabisk skrift. Den påhittiga applikationen är användarvänlig även för barn, men även för de mer avancerade studenterna.

Precis som de flesta andra applikationerna så går Cute Arabic Alphabet igenom alla 28 bokstäver, samt alla nummer, deras olika former och deras uttal.

Dess unika förmåga ligger i att den låter dig lära dig att använda arabisk skrift genom att dra ditt finger över skärmen. Den fungerar kanske som allra bäst på en datorskärm, men applikationen rättar dig även medan du övar för att hjälpa dig få en så bra “handstil” som möjligt!

Fördelar:

 • Gratis
 • Lär dig att skriva på arabiska och rättar dina fel!
 • Lär dig känna igen alla bokstäver, nummer, och du lär dig uttal.

Medan du utforskar de olika applikationerna på din mobil eller dator, kom ihåg att den finns en hel del andra applikationer som också kan hjälpa dig med din arabiska. Olika applikationerna kan hjälpa dig med olika områden, så som grammatik, konjunktioner av verb, ordförråd, fraser, uttal, översättning...

Lär dig arabiska med hjälp av en privatlärare

Privatlektioner är ofta det bästa sättet att få lära sig i sin egen takt! (Källa: Unsplash)

Det är ofta ganska svårt att lära sig själv någonting - man har svårt att hålla upp motivationen, man missförstår informationen, kan inte hålla schemat, och man känner sig besegrad redan när man försöker sig på det allra mest grundläggande. Om du känner igen dig i det så är det antagligen en bra idé att leta upp en privatlärare som kan lära dig att läsa och skriva på arabiska - på ett korrekt sätt.

Det är enkelt att hitta en lärare via Superprof eftersom att vi har ett brett utbud av lärare i arabiska i vår datorbas. Du kommer snart att inse att privatlektioner oftast är ett fantastiskt tillvägagångssätt för den som vill lära sig arabiska snabbt. Lektionerna är helt anpassade efter dina behov och din nivå, och du kan snabbt se dina egna framsteg samtidigt som du tacklar dina svagare punkter.

Lektioner i arabiska med en privatlärare kan hjälpa dig att undvika de avbrott och störningsmoment man kan uppleva under grupplektioner. När du dessutom möter en människa som talar arabiska på en professionell nivå så kommer du att koncentrera dig bättre. Det kommer även kännas enklare när du ska lära dig det arabiska alfabetet, innan du går vidare till att lära dig den moderna standardarabiskan.

Hos oss på Superprof kan du hitta en lärare som passar just dig, du kan jämföra priser, vart de befinner sig, samt deras kunskapsnivå.

För att sammanfatta:

 • Arabiska anses vara heligt för många muslimer och talas av mer än 220 miljoner människor världen över. Det arabiska alfabetet baserades på Nabatéisk skrift och gick igenom många förändringar de århundradena innan det fick den form vi gjort oss bekanta med idag.

 

 • Om det verkar enklare att lära sig franska snarare än ryska, mandarin snarare än arabiska, så är det antagligen på grund av alfabetet! Det är generellt sett enklare att lära sig ett språk som använder det latinska alfabetet, för den som redan talar svenska.

 

 • För att lära sig arabiska är det viktigt att man lär sig alfabetet, trots att det ofta anses vara ett av de svåraste i världen. Det handlar inte bara om att lära sig bokstäverna, utan man behöver även förstå de olika symbolerna tillhörande varje bokstav, beroende på var de placeras i en mening.

 

 • Man kan börja lära sig arabiska genom någon hemsida online för att börja få en känsla för alfabetet samt ett grundläggande ordförråd. Testa till exempel Arabic Studio för en kurs i skrivande.

 

 • Salahad Dins YouTube-kanal är en fantastisk resurs för den som vill lära sig de olika bokstävernas uttal. Att se en lärare uttala vartenda ord korrekt kan hjälpa dig att lyckas med samma sak.

 

 • Det finns även en stor mängd applikationer som kan hjälpa dig med din arabiska! Vår favorit är TenguGo Arabic Alphabet.

 

 • Sist men inte minst, om du känner att det är för svårt att lära dig arabiska på egen hand, eller om du behöver mer information, tveka inte att ta kontakt med några av våra lärare på Superprof. De kommer att vara jätteglada över att få undervisa dig i ett av de största språken i världen!

 

Behöver du en lärare i Arabiska?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.