Du är färdig med din efterforskning och registrerar dig på rätt kurs, den som matchar det sätt som du vill lära dig arabiska på - du har övervägt språkskolor, universitet, intensivkurser, eller privata lektioner i hemmet – och du börjar bli helt förvirrad av alla olika former av arabiska.

Klassisk arabiska, modern standardarabiska, litterär arabiska, språklig arabiska, arabiska dialekter, Koranens arabiska...få inte panik! Vi kommer att förklara alla olika termer i den här artikeln. Men först och främst så är det bra att veta att klassisk arabiska är Allahs språk, samt den muslimska-arabvärldens, och det är ett språk som bidragit till det moderna samhället på fler sätt än vad de flesta vet.

När du registrerar dig på din första arabiska-lektion så kan det verka som om att det krävs mycket arbete för att lära sig det arabiska alfabetet, sen lära sig hur man läser arabisk skrift och slutligen, jobba vidare med både arabiskt uttal och skrivande.

Här är våra främsta tips för den som vill lära sig klassisk arabiska, direkt från våra proffs här på Superprof.

De bästa lärarna i Arabiska tillgängliga
Christian
5
5 (9 recensioner)
Christian
295 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dhouha
5
5 (11 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dima
5
5 (6 recensioner)
Dima
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Layth
5
5 (9 recensioner)
Layth
170 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nisrin
5
5 (3 recensioner)
Nisrin
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mohamed
5
5 (12 recensioner)
Mohamed
275 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Fatbardh
5
5 (12 recensioner)
Fatbardh
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Orkina
5
5 (4 recensioner)
Orkina
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Christian
5
5 (9 recensioner)
Christian
295 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dhouha
5
5 (11 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dima
5
5 (6 recensioner)
Dima
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Layth
5
5 (9 recensioner)
Layth
170 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nisrin
5
5 (3 recensioner)
Nisrin
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mohamed
5
5 (12 recensioner)
Mohamed
275 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Fatbardh
5
5 (12 recensioner)
Fatbardh
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Orkina
5
5 (4 recensioner)
Orkina
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Vad är klassisk arabiska?

Låt oss först klargöra det här: Arabiska är något av ett övergripande språk. Modern standardarabiska är ett gemensamt språk för alla olika arabiska dialekter.

Alla olika länder där arabiska talas har sina egna dialekter, och de är så geografiskt skilda att dialekterna dragit iväg i olika riktningar, så pass mycket att det behövs ett lingua franca.

Standardarabiska en övergripande version av språket och ett heligt språk inom Islam. (Källa: Unsplash)

Klassisk arabiska, eller modern standardarabiska, har just den rollen. Språket är så pass gammalt och utspritt att det har utvecklats på olika sätt, på olika platser. Därför existerar det nu stora skillnader mellan den arabiska som talas på olika platser och den som används för skrift.

För att någon från Chad ska förstå någon från Egypten, eller för att någon från Marocko ska kunna tala med en någon från Syrien, så behöver de använda modern standardarabiska.

Det är den version av arabiskan som kan förstås i alla länder där arabiska talas. Alla de olika dialekterna som talas överallt runtom arabvärlden skiljer sig från den skriftliga arabiskan.

Klassisk arabiska är samma sak som antik litterär arabiska, som finns dokumenterad genom historien tack vare böcker, publikationer, och Koranen, förstås.

Klassisk arabiska är något av en grund för alla olika versioner av arabiska som existerar idag, och den är i princip likadan som dess moderna version som skapades under 1800-talet; modern standardarabiska.

Det är lite som skillnaden mellan den engelska Shakespeare brukade, och den som används idag.

Vissa människor ser klassisk arabiska som det enda sanna språket bland araberna, och att den moderna utmärkelsen mellan klassisk arabiska och modern standardarabiska är onödig. Andra påstår att den antika formen av språket inte längre känns logisk eller anpassad för 2000-talets samhälle. Det är dock svårt att säga vem som har rätt eller fel.

Enligt Ralph Stehly, en professor inom religiös historia vid Strasbourgs universitet så är endast 20-25% av muslimerna på planeten även araber.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan Arab och Islam, eftersom att de som talar arabiska ofta även är kristna eller judiska. Att vara arab innebär inte att man automatiskt är muslim. Det finns muslimer i Indonesien, Indien, Kina, Bangladesh, Turkiet, Bosnien, Kosovo och Albanien, där endast ett fåtal talar arabiska.

Arabisk skrift och uttal är därför något som endast rör 20-25% av muslimerna på vår planet.

Man kan dessutom urskilja för-Islamsk arabiska, klassisk arabiska som i Koranen och klassisk arabiska, efter Mohammed. Från en historisk ståndpunkt så kommer den äldsta bevarade dokumentationen av för-Islams arabiska från 328 e.Kr.

Klassisk arabiska beskriver den historiska versionen av arabiska som användes under 600-talet. Den klassiska arabiska som användes efter Mohammed är den version av arabiska som även användes under medeltiden, vid Umayyad- och Abyssinian-kalifaten.

Alla olika versioner har dock fortfarande samma ursprung. Det är bara en del av det arabiska ordförrådet som har ändrats för att bemöta moderna behov. För att kunna lära sig det arabiska språket behöver man också lära sig det arabiska uttalet och skriften.

Hur kan jag förbättra mitt arabiska uttal?

Så du har lyckats bemästra alla 28 bokstäver i det arabiska alfabetet – stort grattis!

Det är dock viktigt att vara medveten om att varje bokstav inom arabiskan har tre olika, tillhörande former, beroende på om den står i början, mitten eller vid slutet av en mening. Det är viktigt att studera det, eftersom att det finns ynka 28 bokstäver, men 112 olika former.

Ett av de enklaste sätten att lära sig detta är att boka in lite extra tid med din lärare i arabiska och finslipa ditt uttal. Bor du i Stockholmsområdet kan du exempelvis använda Superprof och söka efter en arabiska kurs Stockholm för att hitta en lärare som kan hjälpa dig att nå dina mål.

Det unika arabiska uttalet

Det arabiska uttalet kan framstå som mycket utmanande. Att lära sig ett nytt språk kan alltid vara en utmaning, och arabiskan använder rikligt med konsonanter och låga nivåer av vokalisation.

Det finns flera olika typer av arabiska konsonanter som alla kräver olika röstövningar för att uttalas väl:

 • 7 klusiler (explosiva konsonantljud)
 • 4 obstruenter
 • 11 frikativa konsonanter
 • 2 nasala konsonanter
 • 2 laterala, ‘flytande’ konsonanter
 • 2 approximanter (vokalliknande) konsonanter

Konsonanter är extra svåra att uttala eftersom att man måste flytta sin tunga framåt eller bakåt för att skapa rätt ljud, samtidigt som man uttalar dem, utan att råka ändra ordens mening på arabiska.

Vokalsystemet är dock enklare.

Förbättra ditt arabiska uttal med hjälp av en privatlärare

När du börjar att ta nybörjarlektioner i arabiska så kan det verka som en helt omöjlig uppgift att ta sig an, till en början.

Men det stämmer inte. Du är inte den enda som har känt så. En privatlärare kan vara till stor hjälp när det kommer till att lära dig grunderna och bygga upp ditt självförtroende.

När du studerar och lär dig alla de olika former som tillhör varje enskild bokstav inom arabiskan, så kommer det arbete du lagt in, börja ge utdelning. När du väl tagit dig över de första utmaningarna gällande skriften så kommer du kunna börja läsa och även börja tala arabiska.

Se till att faktiskt ljuda varje vokal högt tillsammans med din lärare under dina lektioner i arabiska. På det sättet kan du börja lära dig de korrekta ljuden, tillhörande arabiskans vokaler och konsonanter. I Sverige och på Superprof finns många människor som har arabiska som modersmål och som är redo att hjälpa dig om du vill ta en arabiska kurs Stockholm eller i någon annan stad - eller till och med online!

På din lektion i arabiska kan professorn hjälpa dig och möjligen anpassa sin undervisningsstil till det sätt som passar dig bäst. Oavsett om du tar privatlektioner eller studerar arabiska i skolan så kommer din professor antagligen att ge dig en hel del skriva dokument att läsa igenom.

På gymnasiet kan det vara till stor hjälp för eleverna om läraren använder en projektor, det är bra att låta studenterna läsa igenom allt i sin egen takt, om än på ett effektivt sätt.

Det är en bra idé att låta varje student repetera varje form av varje bokstav (varje bokstav har tre former).

Först kan läraren - normalt sett någon som ursprungligen kommer ifrån ett land där arabiska talas, eller någon som fötts i ett annat land men som vuxit upp med två språk - uttala ljudet på ett sätt som tillåter studenterna att höra och memorera dess nyanser.

Studera utomlands i ett land där arabiska talas

Vi anser att det bästa sättet att få ditt arabiska uttal perfekt, samt allt annat som hör till, är genom att spendera en hel del tid och bo i ett land där arabiska talas.

Där kan du utforska de arabiska biblioteken, moskéerna, de kulturella centren i Marocko och Egypten, osv., för att verkligen uppskatta den litterära renässans som pågick under medeltiden.

Att gå en intensivkurs i arabiska som tar plats utomlands kan vara ett perfekt sätt att dyka ner både i den lingvistik och kulturella rikedom ett land som Egypten, Tunisien eller Marocko har att erbjuda.

Kan du säga ett par ord?  Då är det dags att lära sig hur de skrivs.

Ta även reda på mer om det arabiska språkets historia...

Hur man lär sig klassisk arabiska

När du går hem från din första arabiska-kurs så kommer du antagligen inse att det kräver en hel del konstnärlig talang för att kunna lära sig det arabiska alfabetet, med alla dess vokaler och konsonanter, men även för att kunna bruka den arabiska skriften!

Okej, vi kanske överdriver lite, men den arabiska skriften ser nästan ut som en kalligrafi-stil, och en mycket vacker sådan!

Det kommer kräva en hel del arbete om du vill lära dig använda den arabiska skriften i den traditionella stilen. (Källa: Unsplash)

Att lära sig skriva på arabiska innebär även att man måste läsa på ett annat sätt än vad vi gör när vi använder vårt svenska alfabet – arabiska skrivs från höger till vänster.

För att kunna lära sig skriva arabiska siffror och ord så finns det flera sätt att få hjälp:

 • Privata lektioner i arabiska i hemmet
 • Lektioner i arabiska vid din lokala språkskola
 • Lektioner i arabiska online
 • YouTube-videos och handlednings-videos
 • Hjälpsamma hemsidor för den som lär sig arabiska nybörjare
 • Mobilapplikationer
 • Motivation och beslutsamhet – att studera och jobba hårt är avgörande för den som vill lära sig snabbt.
 • Köp ett svenskt-arabiskt lexikon

Din privatlärare i arabiska kommer att guide dig och rätta till dina felskrivna bokstäver medan du jobbar vidare på den arabiska skriften. De kommer även kunna hindra dig från att utveckla dåliga vanor. De arabiska bokstäverna alif, ba, ta, fa, lam, mim, hamza, etc, kommer att bli dina nya bästa vänner.

En del av de som registrerar sig för lektioner i arabiska vid olika universitet kommer upptäcka att professorerna ofta använder två olika undervisningsmetoder – de ber er arbeta igenom enkla dialoger (så som “Hej, hur mår du?”, “Jag mår bra tack, hur mår du?”, “Jag heter...”, “Jag kommer från Sverige”, osv.

Den sortens övning  hjälper studenterna att utveckla sina hörförmågor samt förståelse, samtidigt som deras hjärnor börjar jobba och föreställa sig hur meningarna skulle se ut i arabisk skrift.

Den andra metoden läraren kan använda är att de låter studenterna skriva korta texter som sedan visas på en projektor. Det är förstås en mer akademisk metod, och den kan hjälpa studenterna att känna igen olika bokstäver och memorera dem. Det är fördelaktigt om man skriver ner alla de orden och fraserna man inte känner till, eftersom att den kan utveckla dina förmågor när det kommer till att läsa och skriva arabiska samtidigt.

Tack vare internet och social media så finns det idag tonvis av olika hjälpmedel på datorn som man kan dra nytta av för att bättra på sin nivå inom arabiska. Att skaffa ett arabiskt tangentbord, lära sig alla arabiska siffror, den klassiska arabiskans grammatik, skrivande och till och med att utveckla sina uttalsförmågor är något alla kan göra genom det material som finns tillgängligt online.

Det är även möjligt att registrera sig på lektioner i arabiska, ibland kan man till och med lära sig arabiska online helt gratis. Det är även möjligt att ta en arabiska distanskurs via Superprof.

Det är en fantastisk resurs att kunna vända sig till alla olika hemsidor för den som vill lära sig arabiska, och det finns mängder med olika övningar man kan utföra.

 

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.