Medan lärare har en viktig roll att spela när det kommer till karriärvägledning, är detta något som redan börjar hemma. Föräldrar bör med andra ord hjälpa sitt tonåriga barn att göra rätt val, vare sig det valet rör den akademiska världen eller professionella. Så hur kan föräldrar hjälpa sitt barn med allt detta? Vi har satt ihop en liten kort lista nedan som du kan ta del av.

De bästa lärarna i Personlig utveckling
Första kursen gratis!
Åsa
5
5 (3 recensioner)
Åsa
500 kr
/h
Första kursen gratis!
David
5
5 (4 recensioner)
David
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Danny
5
5 (4 recensioner)
Danny
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Stephanie
5
5 (28 recensioner)
Stephanie
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Första kursen gratis!
Åsa
5
5 (3 recensioner)
Åsa
500 kr
/h
Första kursen gratis!
David
5
5 (4 recensioner)
David
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Danny
5
5 (4 recensioner)
Danny
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Stephanie
5
5 (28 recensioner)
Stephanie
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Vad är föräldrarnas ansvar?

Ungdomen är en svår del av ett barns liv och det sista de vill göra är att tänka på sina karriärmöjligheter och besluta om en karriärväg. Denna period är dock också när de behöver tänka på sin framtid och sina karriärmål. Tro det eller inte, de kan göra det med din hjälp och ditt stöd. Även om du kanske inte är psykolog eller vägledare, spelar du fortfarande en viktig roll när det gäller akademisk vägledning för ditt barn. Det finns fyra huvudaspekter av din roll:

 • Kommunikation: diskussion och dialog med ditt barn är viktigt för att du och ditt barn ska lita på varandra. Lyssna på vad de vill utan att döma eftersom detta kan avskräcka dem från att prata med dig. De måste känna sig bekväma med att öppna sig eftersom det är en svår tid för barnet och det gör att de öppet kan uttrycka sina drömmar och ambitioner. Du kan också prata med läraren för att bättre förstå deras akademiska styrkor och svagheter.
 • Uppmuntran: elever behöver erkännande för sina prestationer. Att tänka att bra betyg är normen hjälper inte – uppmuntrar dem att arbeta hårdare. Tveka inte att visa dem hur hårt arbete och ansträngning är relaterade till bra resultat!
 • Undvik skuldbeläggning: du behöver inte lägga världens tyngd på deras axlar när det gäller att välja sin framtid. Det är stor sannolikhet att de känner sig borttappade i allt detta och det är okej. Din roll är att lugna dem och påminna dem om att de alltid kan byta karriär senare i livet om de vill.
 • Support: De måste känna support. Prata med dem om dina erfarenheter, visa dem karriär- och studiehandledningswebbplatser, studentforum och universitetswebbplatser. Visa dem att du är vid deras sida och stödjer deras val.

Som du har förstått så spelar en förälder en viktig roll för att hjälpa sitt barn med pedagogisk och professionell vägledning.
Ta reda på mer om hur du hjälper din tonåring med karriärval.

personlig utveckling
Uppmuntran: ditt barn behöver erkännande för sina prestationer! Bild: Unsplash

Misstag att undvika

Nu när du vet vad din roll innebär, dessa är misstagen du bör undvika när du försöker hjälpa ditt barn.

Det största misstaget är att tro att de inte behöver din hjälp.

Detta är ganska paradoxalt eftersom ditt barn behöver fatta sina egna beslut men de behöver också ditt stöd. Var subtil och var inte överdriven, visa att du är där om de behöver dig och att du har svaren på de frågor de ställer.
Här är några vanliga missuppfattningar:

 • En bra student behöver inte vägledning
 • Betyg är inte viktiga
 • Ett barns personlighet spelar ingen roll
 • Vägledningen behöver inte ta hänsyn till studentens önskemål
 • Högre utbildning är obligatorisk
 • Du behöver inte tänka på deras akademiska och professionella framtid
 • Handledare är inte nödvändiga

Bra elever kan vara lika borttappade och förvirrade som elever som kämpar. Bara för att en student får bra resultat betyder det inte att de vet vad de vill göra. Skolan skiljer sig mycket från arbetslivet. Akademisk framgång är viktig för vissa val men det är inte det enda som arbetsgivare tar hänsyn till.

Personlighet, ambition och färdigheter tas också ofta i beaktande.

Medan en examen nästan garanterat garanterar professionell framgång så är det inte längre fallet. Studenterna bör ta ett steg tillbaka och fundera över vad de är intresserade av professionellt och vad de gillar och efter det kanske försöka komma i kontakt med en vägledningsrådgivare som kan guida dem i rätt riktning.

Hur kan du hjälpa ditt barn med deras val?

Som vi nämnde tidigare måste föräldrar kommunicera öppet med sina barn, lyssna på vad de vill ha och hjälpa dem. Så hur kan du som förälder göra det här? Först och främst så snart ditt barn börjar gymnasiet, introducera dem långsamt till arbetslivet. För att hjälpa dem att göra bättre val måste du sakta öppna dörren till arbetslivet:

 • Prata med dem om ditt jobb och din erfarenhet.
 • Ta med dem till jobbet en dag om du kan.
 • Förklara för dem hur ditt jobb är: hierarki, schema, kollegor, uppgifter etc.
 • Fråga vänner och familj om de kan hjälpa dem att upptäcka olika arbetssätt.

Detta hjälper dem att hitta något inom ett område som de är intresserade av.

personlig utveckling
Ungdomen är en svår del av en tonårings liv och det sista de vill göra är att tänka på sina karriärmöjligheter och besluta om en karriärväg. Bild: Unsplash

Tveka inte att hjälpa dem att göra sin efterforskning. Det finns gott om användbara webbplatser och resurser som du kan använda och studentmässor och universitetets öppet hus dagar som du kan delta i för att se vilka universitet och ämnen de är intresserade av. Du kan också hjälpa dem genom att uppmuntra dem att ställa frågor om akademisk vägledning, deras framtid, deras personlighet och deras passioner. Det här är ett utmärkt sätt att ta reda på vad de vill och vägleda dem mot karriärer som de tycker är roliga och givande. Slutligen föreslå att de träffar en karriärrådgivare som hjälper dem ytterligare.

Är karriärvägledning gratis?

Karriärvägledning är användbart för att hjälpa studenter att bestämma vad som är bäst för dem genom att ta hänsyn till flera kriterier. Deras examensresultat, personlighet, vad de gillar, inte gillar – allt beaktas för att se vilken arbetsgrupp som är bäst för dem. Vissa kommer att kämpa för att hitta en karriär om de inte utforskar karriäralternativ, får karriärcoaching eller utvecklar intervjufärdigheter. Inte alla vill gå på universitetet eller är gjorda för det och då kanske en yrkesutbildning kan vara bättre och ge dem fler jobbmöjligheter. Vanligtvis finns det karriärtjänster som kan ge dig en karriärrådgivare som kan hjälpa barnet med detta men du måste betala för det. Detta är det första steget mot bättre förståelse för vem de är och vad de kommer att bli bra på, även om studenten redan har en god uppfattning om vad de vill göra. Poängen med en akademisk vägledning är dock att hjälpa till att sammanställa en plan för vad de kan göra och hur de kan göra det. Det finns många webbplatser som erbjuder det men det är bäst att göra det ansikte mot ansikte med en karriärrådgivare. Det kan ta lite tid, så prata med rådgivaren om hur lång tid det tar. Det kommer att vara värt det eftersom de får många svar i slutet av det. Vissa studenter kan behöva utbildningsvägledning eller ytterligare handledning. Du kan också hitta lärare för akademiskt stöd via Superprof för att hjälpa ditt barn att återfå förtroendet för sina färdigheter och göra bättre val inför framtiden. Du kan förvänta dig att betala mellan 250 och 1000 kronor per timme beroende på handledarens kvalifikationer och erfarenhet.

En handledare kan fungera som en karriärcoach, hjälpa dina barn med en karriärplan, utveckla deras intervjufärdigheter, upptäcka anställningsmöjligheter, skriva personliga brev, osv.

Ta reda på mer om vad kostnaden är för akademisk vägledning.

Så är du redo att hjälpa ditt barn nå framgång?

Behöver du en lärare i Personlig utveckling ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.