Det kanske låter konstigt, men matematik och konst har väldigt mycket gemensamt.

Det bekräftar matematikens många användningsområden i vardagslivet, men även dess skönhet.

Även om en av dem är en vetenskap och den andra en konstnärlig strävan så är det intressant att reflektera över allt konsten har matematiken att tacka för.

Det finns dessutom en hel rad olika aktiviteter som härstammar ifrån konsten, så som grafisk design, vilket spänner över både traditionella och moderna medier.

De arrangemang av olika element som skapar en bild, och som alla konststudenter får lära sig, har många kopplingar till olika matematiska element.

Hos oss på Superprof hittar du handledare som erbjuder mattehjälp så att du kan lära dig mer om olika traditionella matematiska ekvationer. Men vad finns det egentligen för kopplingar mellan matematik och konst?

Läs vidare för att ta reda på svaret.

De bästa lärarna i Matematik tillgängliga
Johannes
5
5 (26 recensioner)
Johannes
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pierre
5
5 (19 recensioner)
Pierre
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Renata
5
5 (6 recensioner)
Renata
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (9 recensioner)
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (6 recensioner)
Angelica
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Syed
5
5 (13 recensioner)
Syed
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
4,8
4,8 (4 recensioner)
Zakaria
349 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Johannes
5
5 (26 recensioner)
Johannes
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pierre
5
5 (19 recensioner)
Pierre
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Renata
5
5 (6 recensioner)
Renata
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (9 recensioner)
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (6 recensioner)
Angelica
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Syed
5
5 (13 recensioner)
Syed
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
4,8
4,8 (4 recensioner)
Zakaria
349 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Geometri: En viktig ingrediens i det moderna skapandet

Geometri är en av de allra första sakerna man brukar tänka på när man funderar över sambanden mellan matematik och tecknande. Det är en gren inom matematiken som studerar olika former och utrymmen.

Geometri kan förvandlas till konst. (Källa: Unsplash)

Att måla är trots allt ett konstnärligt arrangemang av olika former och figurer som skapar en bild, inte sant?

Exakt så är fallet: Geometri och konst har många kopplingar till varandra. Det finns förstås även många olika grenar även inom geometrin. De mest välkända är:

  • Euklidisk geometri som studerar plana och solida figurer.
  • Affin geometri som studerar linjer och punkter utan koncepten gällande vinklar och avstånd.
  • Andra former av geometri inkluderar sfärisk geometri, syntetisk geometri, hyperbolisk geometri, analytisk geometri, elliptisk geometri och algebraisk geometri.

Vid det här laget har troligen några av de 'kända satserna' gjort sig påminda från när du studerade matematik i skolan. Vi berättar gärna lite mer om några av dem, så som Pythagoras sats eller Thales sats. Du kan även läsa mer om dem i vår matematik-ordbok.

Dessa satser är nu mera grundläggande inom matematikens värld. När man väl undersöker dem lite närmare inser man att de är otroligt mycket mer användbara än vad man först kan tro när det kommer till skapandet av konst. Paralleller och symmetri används konstant i konsten!

Att måla kräver noggrannhet, precis som matematik gör. Även de mest abstrakta konstverken brukar följa en viss matematisk logik: varje aspekt av en målning skapar tillsammans en enhetlig och harmonisk bild.

Geometri dyker även upp på vår lista om 7 förvånansvärda exempel på hur matematiken kan användas!

Den gyllene snittet: Matematik i målningar

Det gyllene snittet är ett utmärkt exempel på kopplingarna mellan matematik och konst.

I det antika Rom förstod arkitekter, konstnärer, skulptörer och designers skillnaden mellan ett estetiskt arbete och ett kaotiskt arbete. De var mycket intresserade av frågan och studerade hur ett verk, trots fullt av ojämna aspekter, framstod som estetiskt tilltalande.

Den romerska arkitekten Vitruvius var en av de första som identifierade det gyllene snittet i konsten. Det gyllene snittet refererar till olika geometriska förhållanden som kan användas för att skapa olika sekvenser inom en viss yta. De kan dessutom upprepas och kan skapa en känsla av harmonivissa proportioner verkar tilltala oss människor mer än andra.

Det gyllene snittet kan göra konsten mer tilltalande. (Källa: Unsplash)

Ett flertal matematiker, bland annat den välkände Fibonacci, skaparen av den kända Fibonacci-sekvensen, har bevisat att det gyllene snittet även existerar i naturen. Ta en titt på vår artikel om matematikens historia om du vill lära dig mer. Även den mänskliga kroppen definieras av detta kända snitt.

Läs mer om de fem vanligaste missuppfattningar vad gäller matematik och matematiker här...

I konstvärlden existerar även den gyllene rektangeln, den gyllene spiralen, den gyllene triangeln och den gyllene ellipsen. Tillsammans definierar dessa element precis var varje del av en målning behöver placeras för att den ska bli estetiskt tilltalande.

Några välkända exempel där dessa element spelat en roll i skapandet är följande:

Venus födelse, målad av Sandro Botticelli år 1482. Gestalternas positioner överensstämmer med den gyllene rektangeln. Dessutom är målningen en gyllene rektangel i sig själv. Den är 172, 5 cm x 278,05 cm.

 

Porträttet av Luca Pacioli tillskrivs den italienska konstnären Jacopo de 'Barbari och är en perfekt representation av det gyllene talet. Avståndet mellan subjektets långfinger och tumme överensstämmer med höjden på den bok som är avbildad, där den ligger öppen. 'Barbari var väl medveten om det gyllene snittets existens och att det ingår i hans konstverk är säkerligen inget sammanträffande.

Konungarnas tillbedjan skapades av Diego Velazquez år 1609. Precis som med Venus födelse är målningen en gyllene triangel i sig själv. I den här målningen är Jesusbarnet placerat precis på den gyllene punkten.

Det finns dessutom många serietidningar som drar nytta av det gyllene snittets effekt.

Det syns bland annat i serierna om Tintins äventyr.

Ser du några matematiska element i din egen konst? (Källa: Unsplash)

Författaren Hergé var den första att föra den typen av serietidningar - med pratbubblor - till Europa.

Hergé använde dessutom ofta det gyllene snittet för att dra uppmärksamhet till vissa specifika punkter. Ta en titt på Krabban med guldklorna, ruta 5 i andra upplagan; Solens tempel, ruta 1 i andra upplagan; eller Kung Ottokars spira, ruta 7 i andra upplagan.

På vår blogg kan du lära dig mer om matematikens ordförråd.

Leonardo da Vinci: Ett geni i matematik och konst

Leonardo da Vinci är onekligen en av de allra främsta inom konstens och matematikens värld. Ett äkta geni. Konstnären och uppfinnaren levde mellan 1452 - 1519 och var upphovsman till många framsteg som skedde vad gäller teknisk matematik. Han var långt före sin tid. Det är tack vare honom vi har begreppet perspektiv, ett grundläggande koncept inom konstnärliga områden.

Den Vitruvianske mannen (som först målades av dem romerska arkitekten Vitruvius) är ett av da Vincis mest kända verk och inkluderar ett flertal matematiska element.

I detta verk anger Leonardo ett flertal olika mått på en människokropp, varav en är särskilt definierad och förmodligen "perfekt". Bland de olika representerade dimensionerna ser vi bland annat att den kombinerade längden på våra armar är lika med vår höjd.

I verket mäter och representerar Leonardo människokroppen och dess proportioner i sin helhet.

Att placera ett subjekt i mitten av en cirkel påvisar även vikten av geometri och matematik i denna kända konstnärs skapande.

Som matematiker kände Leonardo da Vinci också till det gyllene snittet och använde det därför i många av sina målningar. I Mona Lisa, exempelvis, passar subjektets ansikte perfekt in i en gyllene rektangel. Det stämmer även om man tittar på subjektets proportioner. Hennes kropp, från armbåge till armbåge, passar in i en gyllene rektangel. Kanske är det just därför Mona Lisa fångat så många beundrare med sitt nu mera världskända leende!

Det gyllene snittet syns även hos Mona Lisa. (Källa: Unsplash)

Nattvarden målades mellan 1496 och 1497. Även detta verk drar nytta av en gyllene rektangel. Både bordet och rummet som avbildats passar in i dess dimensioner.

Genom att använda de mest framstående matematiska satserna från sin tid lyckades da Vinci, i sitt skapande, förse världen med estetiskt tilltalande och harmoniska konstverk.

Hans klassiska verk studeras än idag för att undersöka alla olika strategier han använde.

Da Vinci är förstås bara en av alla konstnärer som influerat matematikens utveckling, men du har troligen aldrig hört talas om honom under dina matematiklektioner.

Matematikens betydande roll inom andra ämnen

Matematik kan tyckas vara något som ej berör konstens värld, men som vi sett finns det många kopplingar. Om du tecknar eller målar kan du använda dina matematikkunskaper.

Ta reda på hur matematikundervisningen förändrats genom årens gång...

Privatlektioner i matematik kan ge dig ett försprång inom flera olika ämnesområden, bland annat datavetenskap. Läs mer om kopplingen mellan matematik och datavetenskap.

Den ökade efterfråga vad gäller kunskap inom grafisk design har bara förstärkt vikten av matematik.

Om du drömmer om att bli en framgångsrik konstnär kan det vara värdefullt att utveckla dina matematikkunskaper. Se framförallt till att fokusera på perspektiv och geometri.

Även självaste Albert Einstein, en av våra allra mest beundrade forskare, har uppmärksammat sambandet mellan konst och matematik.

Så...vad väntar du på? Förbättra dina matematikkunskaper nu direkt!

Du kan hitta en fantastisk lärare via oss på Superprof. De kan bland annat erbjuda mattehjälp så att du kommer väl förberedd till ditt nästa matematikprov, oavsett om du studerar på gymnasie- eller grundskolenivå.

Genom privatundervisning via personliga möten kan du njuta av dina lektioner medan din lärare skräddarsyr lektionerna så att de passar just dig och dina behov. Din handledare kan även anpassa sina undervisningsmetoder efter dina preferenser. Den här typen av undervisning är förstås lite dyrare eftersom läraren lägger extra tid på att anpassa lektionerna, men det är även den mest effektiva undervisningsmetoden.

Läs mer om matematikens evolution här.

Om du inte kan hitta någon handledare i ditt närområden kan du ta en titt online. En online-handledare kan undervisa dig via internet. Allt du behöver är en dator och en stadig internet-uppkoppling. Sedan kan du anlita en handledare från andra sidan jorden!

För de med en striktare budget kan grupplektioner vara ett bättre alternativ. Om du och en kompis, kollega eller familjemedlem är intresserade av att utveckla nya färdigheter kan ni anlita en privatlärare som undervisar er samtidigt. Lektionerna blir förstås inte lika individuellt anpassade, men de blir billigare då ni delar på kostnaden för handledarens tid och expertis.

På Superprofs hemsida erbjuder många handledare en första lektion helt gratis så du kan testa på hur det är att få privatundervisning innan du bestämmer dig för vilken handledare du vill arbeta med. Så vad vändar du på? Boka en mattekurs idag!

 

Lycka till!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

4,00 (2 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.