Att hitta den bästa yogakursen för dina behov är nästa steg efter du har bestämt dig för att börja ta yogalektioner. Men hur och var börjar du? Med så många annonser i tidningen, affischer i stormarknader, förslag på Facebook och, naturligtvis, listor i telefonkataloger för personliga yogatrenare eller gruppklasser, kan det kännas som att hitta en nål i en höstack. Cirka hälften av svenskarna är fysiskt aktiva, och av dem vänder sig fler och fler till yoga.

Yoga är en disciplin, en syn, ett sätt att leva.

Men hur väljer man rätt yogalärare? Med tanke på ovanstående är det verkligen viktigt att hitta en handledare som är i samklang med dig och din aura eller själ, eftersom idén med yoga är att komma i kontakt med din andliga sida. Som sådan kan du ha många kriterier att ta hänsyn till om du vill börja på din andliga resa rätt.

De bästa lärarna i Yoga tillgängliga
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

1. Vilken typ av yogakurser ska du välja?

Det första steget när du letar efter yogakurser för nybörjare är att välja rätt yogakurs för dig. Det finns flera typer av yoga som erbjuder mycket olika fördelar , så var noga med att tänka på dina mål och mål när du börjar träna yoga. Du hittar några tips och förslag nedan för att komma igång. Inte alla vill börja yoga av samma skäl. Även om vissa gör det för att lära sig att slappna av och stressa , ser andra det som ett sätt att göra sport och förbättra sin hälsa och fysiska kondition. Båda aspekterna är en del av fördelarna med yoga som praktiseras regelbundet, vilket innebär att kundkretsen är väldigt varierad och bred.

Så du måste först avgöra dina personliga behov.

En snabb Google-sökning av yogakurser i närheten ger dig en uppfattning om vad som finns tillgängligt i ditt närområde. Många vill ha en mild introduktion till yoga. I det här fallet är Hatha Yoga det bästa alternativet. Det initierar dig till yogaens grunder utan att vara för ansträngande.

Andra kommer att hitta ett nytt sätt att stressa av med Vishranta Yogas olika avslappnande ställningar.

Gravida kvinnor vill prova Prenatal Yoga för att lära sig riktiga andningstekniker . Det hjälper också till att slappna av dina muskler och förbättra din flexibilitet. Kom ihåg att om du inte har tränat yoga innan du blev gravid ska du alltid gå med i en lektion snarare än att försöka göra rörelser, poser och sträckningar på egen hand hemma eftersom din kropp inte kommer att vara van vid det. Andra föredrar att öva yoga för övningen. När du väl har nått en viss nivå är fördelarna med yoga desamma som för fotboll eller fitness. Det kan också hjälpa dig att gå ner i vikt och hålla dig i form.

yoga
Att hitta den bästa yogakursen för dina behov är nästa steg efter du har bestämt dig för att börja ta yogalektioner. Men hur och var börjar du? Bild: Unsplash

Vinyasa Yoga är bra för träningsnarkomaner . Den är baserad på Ashtanga yoga, den högsta och komplicerade formen av yoga. Det rekommenderas inte som en nybörjarkurs.

För dem som vill lära sig meditationstekniker är Kripalu Yoga perfekt. Den använder andningsövningar för att lära dig att leva i nuet.

Men utöver valet av vilken typ av yoga , måste du också fråga dig själv: hur vill du lära dig yoga? Vill du prova ett yogainstitut eller en yogastudio eller gå i privatlektioner istället? Var och en har sina egna fördelar. Även yoga studios och institut är idealiska för att möta andra människor brinner yoga, privatlektioner är mer flexibla och lättare att anpassa till din tidsplan - och ofta kostar mindre. Vissa människor känner sig avskräckta av idén om en en-till-en-yogakurs eftersom all uppmärksamhet är på dem, men det kan vara så mycket mer fördelaktigt att ha handledarens odelade uppmärksamhet. Det betyder inte att du säger att du inte får någon hjälp under en gruppsession, du kanske bara måste lyssna mer och observera vad andra gör rätt eller fel. Om du lever ett mycket aktivt liv, varför inte välja timmarna för dina yogalektioner själv genom att ordna dem med din privata lärare? 

Yoga ska ge en känsla av lugn och inre lugn i ditt liv.

Du vill inte komma in i studion och känna dig trött, överväldigad eller stressad innan du ens har börjat! Med privata lektioner kan du välja vilken tid som är bäst för dig att sträcka och koppla av, vilket innebär att du kan föra det sömlöst in i din livsstil i motsats till att passa ditt liv runt klassen.

Välja din yogaklass

Det finns naturligtvis fler, men här är några av de viktigaste typerna av yoga och deras viktigaste höjdpunkter.

2. Hur man väljer bland de många yogalärarna

Det kan hända att du inte kommer överens med en yogainstruktör eller är besviken över honom eller henne. Kanske känner du dig inte så bekväm som du vill i deras sällskap (och kom ihåg att tränaren ibland kommer att behöva röra vid din kropp för att hjälpa dig att uppnå rätt poser, samt att hjälpa till att manipulera din kropp under sträckor, uppvärmningar eller din nedkylning), eller kanske håller du inte med att din fitnessinstruktör luktar tobak när de går in i din klass? Detta behöver inte betyda att den här personen är en dålig lärare, utan helt enkelt att han eller hon inte riktigt synkroniserar med dina behov och önskningar . Det här är inget att oroa sig för. Du betalar för deras expertis så du ska känna dig 100% nöjd med vad och vem du får tillbaka. Som med de flesta saker, om du inte har god inspiration och vägledning, är det osannolikt att du kommer att fortsätta med det.

Det är därför det är viktigt att ta sig tid att välja din yogalärare.

Det finns flera kriterier att ta hänsyn till när du väljer. Din yogainstruktör bör ha vissa egenskaper:

 • Var uppmuntrande
 • Var någon som du ser vara frisk och frisk
 • Öva yoga regelbundet
 • Säkerställa säkerheten för sina elever
 • Förstå hur man förmedlar kunskap

Men hur kan du veta allt detta om du aldrig har träffat läraren?

Dessutom, om din yogalärare verkligen brinner för disciplinen, kan de gå på träning eller andliga resor i länder där yoga har en rik historia och är en del av deras kultur. Detta innebär att de kan ta med sig värdefulla nya lektioner för att stärka sina klasser och elever mer, eller så kan de ordna för att din grupp ska resa ut tillsammans för att dra nytta av fördelarna.

Använd word of mouth metoden

Några av dina vänner kanske har hört talas om en bra yogalärare . Detta är ett av de bästa sätten att välja en yogalärare eftersom någon likasinnad har upplevt sin undervisning och varit nöjd med den.

Om inte, kan Internet hjälpa dig också där, med studenter, kunder och kunder som lämnar feedback för sin yogainstruktör.

Det finns specialiserade forum för den här typen av saker. Du kan helt enkelt lägga upp en tråd som ber om råd om "yogakurser i närheten av dig" och vänta på att Internet ska svara. Särskilt i nära samhällen som byar eller småstäder vill människor hjälpa varandra. Facebook är särskilt bra för detta också, eftersom du nu kan använda rekommendationerna för att be om dina vänners råd, eller så kan du helt enkelt lägga upp att du letar efter en handledare och se om någon av dina vänner där kan föreslå individer för dig att Kontakt. Dessutom är lokala Facebook-grupper som "Mammagrupper" till exempel utformade för att hjälpa varandra med frågor precis så här och dela varandras erfarenheter.

Att hitta rätt yogainstruktör är viktigt för din utveckling.

Kom ihåg att eleverna här på Superprof uppmuntras att kommentera sina instruktörers profiler. Att titta över dem är ett sätt att få en bättre uppfattning om personen och lugna dig själv. Och viktigast av allt att se om deras undervisningsstil passar dig. En annan lösning är att intervjua yogaläraren innan du förbinder dig. Du kanske vill fråga honom om hans träning och hur länge han har undervisat.

Även om word of mouth metoden fungerar mycket bra, är det ibland användbart att falla tillbaka på andra resurser.

De gamla goda annonser kan vara rätt lösning för dig. Men i denna tidsålder erbjuder många webbplatser att para ihop elever med lärare . Superprof, till exempel, låter dig se yogalärarnas profiler innan du kontaktar dem.

3. Hur mycket ska yogakurser kosta?

Superprof tar inte en provision av de priser som lärarna frågar. Potentiella studenter ombeds dock betala ett engångsbidrag för att kontakta en av lärarna på vår webbplats. När denna avgift har betalats har studenterna en månad på sig att kontakta någon eller alla handledare på plattformen.

Men vad betyder lärarnas priser ?

De är helt enkelt priset på en yogalektion med just yogaläraren. De bygger på vissa kriterier som:

 • Längden på yogan
 • Elevernas nivå
 • Lärarnas grad av erfarenhet

Kriterierna varierar något beroende på yogis status (student, professionell yogainstruktör, pensionär). Om de bara undervisar i yoga som en hobby har de inte samma ekonomiska behov som om de behöver tjäna sitt bröd med det. Men oavsett deras motivation förblir en önskan att dela sin passion ett viktigt kriterium. Studenter kommenterar regelbundet webbplatsen och ger sina åsikter utifrån sin egen personliga erfarenhet - för att hjälpa framtida studenter att orientera sig i havet av tillgängliga handledare. Men vare sig på ett institut eller en yogastudio, priserna kan variera kraftigt. Priserna kan faktiskt också förändras beroende på yogaprofessorens geografiska läge. Vissa yogalärare erbjuder yogakurser online via webbkamera. Detta gör det möjligt för studenter att spara och yogalärare att öka sin studentbas. En idealisk lösning för båda parter. Men en professor på plats har sina egna fördelar. För att dra nytta av detta medan du fortfarande sparar kan du utnyttja några av yogainstruktörernas specialerbjudanden : den första timmen gratis eller ett rabattkort på 10 lektioner. Om du vill lära dig yoga i en yogastudio , kom ihåg att ta med inskrivningskostnader eller administrativa avgifter . Varje mellanhand mellan lärare och elever höjer också priset.

yoga
När du väl har nått en viss nivå är fördelarna med yoga desamma som för fotboll eller fitness. Det kan också hjälpa dig att gå ner i vikt och hålla dig i form. Bild: Unsplash

4. Vad ska jag göra under en yogakurs?

Yoga är en mycket gammal praxis som har sitt ursprung i Indien för ungefär fem årtusenden sedan. Det syftar till att hjälpa människor att harmonisera kropp och själ . Tack vare de olika övningarna lär sig kroppen att slappna av. Stretching, balans, muskeltonus, djupa andetag, positivt tänkande, avkoppling - du hittar allt detta i en Hatha Yoga-klass (eller, faktiskt, någon annan yogastil.)

De fördelar med yoga för fysisk och psykisk hälsa har varit känt under en lång tid.

Bland annat kommer yoga att hjälpa dig:

 • Anslut till din miljö
 • Förstå din kropp
 • Tona dina muskler
 • Förbättra din flexibilitet
 • Kontrollera din andning
 • Koppla av ditt membran

Oavsett genom akrobatiska yogaställningar eller andningsövningar på yogamattan , hjälper yogainstruktörer eleverna att utveckla sin uppmärksamhet under lektionerna.

Och yoga kan inte läras på en dag .

Många yogasessioner är nödvändiga för att verkligen uppskatta dess fördelar. I alla fall utvecklas de flesta yogakurser, oavsett vilken typ av yoga du väljer, enligt följande :

En avkopplingssekvens för att starta klassen

Först måste du koppla av. Du måste lära dig att glömma dagens problem och fokusera ditt sinne på här-och-nu. Denna meditation är ovärderlig för resten av yogasessionen och kommer att göra din lektion mer effektiv. Meditation är en viktig aspekt av yogalektioner. Det är dags att återansluta med dig själv och frigöra ditt sinne. Målet är att koncentrera sig på nuet. Denna teknik kan också användas för att bekämpa stress i vardagenDå hjälper gradvis mer komplicerade yogaställningar att tona kroppen. Amatörer av professionell sport kommer att få sin fyllning: vissa typer av yoga erbjuder övningar som är mycket svåra för nybörjare. För att återgå till ett lugnstillstånd kommer yogierna också att föreslå andningsövningar . Detta är en viktig aspekt av yoga. Andning spelar en viktig roll i fysisk och mental hälsa. Den styr tillförseln av syre och energi till kroppen. Du måste lära dig att kontrollera det på ett visst sätt. Slutligen kommer din yogakurs att avslutas med en sista avkopplingsövning för att ta dig tillbaka till vardagen. En bra chans att njuta av de sista minuterna av denna stressiga session.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.