"Vi är andliga varelser födda för mänskliga upplevelser; vi är inte mänskliga varelser födda för andliga upplevelser". - Yogi Bhajan

Med kundalini yoga, nidra yoga, gravidyoga och yoga för barn är förstås inte varje yogaform till för alla. Det är dock inget konstigt med det eftersom det finns över 50 olika typer av yoga runt om i världen och var och en av dem har vissa särdrag. Oavsett om du är en aspirerande yogi intresserad av olika yogarutiner, andningsövningar eller stretchövningar för att förbättra din flexibilitet så bör du kunna hitta en yogaform som passar dig.

Oavsett vem du är bör du kunna hitta en yogaform som fungerar för din kropp och dina förutsättningar.

Cirka 300 miljoner människor världen över praktiserar yoga! I Japan har man sett en explosionsartad tillväxt i dess popularitet då den ökat med 413% procent de senaste 5 åren! Det är just därför du bör fråga vad yoga faktiskt är.

Det finns tusentals anledningar till varför yoga kan vara fördelaktigt för en och varför du bör hitta yogapass i ditt närområde; för att lära sig slappna av, tona musklerna, hantera stress, och så vidare.

Det finns nästan lika många yogalektioner om dagen som det finns yogapositioner. Om du vill njuta av alla återställande egenskaper som yogan erbjuder behöver du hitta en yogalärare som är bekant med den sortens yoga du är intresserad utav.

Om du tror att du av någon anledning inte har möjlighet att utöva yoga kan du ha fel!

Läs vidare...

De bästa lärarna i Yoga tillgängliga
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Emelia
5
5 (4 recensioner)
Emelia
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna-karin
5
5 (2 recensioner)
Anna-karin
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Adam
5
5 (3 recensioner)
Adam
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Rebecca
5
5 (1 recensioner)
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Emelia
5
5 (4 recensioner)
Emelia
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna-karin
5
5 (2 recensioner)
Anna-karin
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Adam
5
5 (3 recensioner)
Adam
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Rebecca
5
5 (1 recensioner)
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Gravidyoga: Kan man hålla på med yoga som gravid?

Graviditeten är en speciell tid i kvinnans liv och man bör ta vara på tiden. Det är viktigt att försöka få ut så mycket som möjligt av upplevelsen, tänka positivt, arbeta med andningen och hitta rätt sinnesstämning. Det finns många fördelar med att utöva yoga medan man är gravid, exempelvis genom att delta på gravidyoga-pass:

 • Lär dig uppskatta upplevelsen
 • Arbeta med mental förberedelse inför förlossningen
 • Träffa andra gravida kvinnor
 • Bli mer medveten om din egen kropp
 • Inse att graviditeten inte behöver sätta stopp för en aktiv livsstil
 • Motverka eller förebygg smärta och ömhet
 • Och mycket mer...
Testa på gravidyoga.(Källa: Unsplash)

Du kan få ut så mycket som möjligt av din graviditet genom att återupptäcka din kropp, sinne och själ. Samtidigt som inte alla yogatyper är passande för gravida kvinnor så finns det yogaformer som man kan utöva som gravid och som kan ha en positiv påverkan på både dig och ditt barn. Man bör dock inte utöva yoga under sin tredje trimestern eftersom barnets organ och nervsystem utvecklas under den tiden.

Generellt sett brukar det gå bra att utöva yoga fram tills dess, men rådfråga alltid din läkare innan du testar på nya aktiviteter. Oavsett hur avslappnande man tror att yoga är så finns det många fysiskt utmanande yogapositioner. Det kanske inte är möjligt för alla, trots allt, men för många. Medan yogans helande aspekter kan låta tilltalande så måste vi understryka att du bör följa din doktors rekommendationer, oavsett vilken aktivitet du vill testa på.

När din läkare väl har sagt att det är okej och din yogainstruktör likaså är det dags att dyka ner i yogans värld, oavsett om du vill gå på gravidyoga, få privatlektioner med specialiserade yogainstruktörer eller gå på ett yoga-arbetspass för havande.

Dessa lektioner är generellt sett lugna och lägger fokus på olika övningar som ska hjälpa förlossningen att gå så smidigt som möjligt. Man tittar på avslappningstekniker, arbetar med uthålligheten och konditionen samt andra fysiska aspekter vad gäller barnfödsel. Man arbetar även med olika gravidövningar för att underlätta själva graviditeten.

När vi föreslår att du ska testa på yoga som gravid menar vi gravidyoga. Denna yoga är speciellt anpassad för gravida kvinnor och kan hjälpa dig förbättra din andningsteknik samt hållning. Din yogainstruktör hjälper dig!

Efter att du väl gått igenom förlossningen finns det en annan yogaform att testa på: yoga efter förlossning.Formen går under ett par olika namn på olika yogastudios: kontakta din yogastudio om du är osäker. Den här typen av yoga lägger fokus på återhämtning, återställning, avslappning samt anpassning till den nya livsstilen som mamma.

Är du intresserad av yogalektioner i Malmö, Göteborg eller Stockholm?

Senioryoga: Yoga för de äldre

När man nått en viss ålder behöver man troligen anpassa sina fysiska aktiviteter. Många äldre funderar över huruvida de kan utöva yoga eller inte, antingen som nybörjare eller som erfarna yogis. Man behöver inte upphöra med yoga bara för att man klassas som senior!

Yoga är till för alla - oavsett ålder. (Källa: Unsplash)

Yoga för seniorer är en typ av yoga utformad för de som börjar komma upp i åren. När man är 75 har man inte samma fysiska förutsättningar som en 25-åring, men det innebär inte att man behöver upphöra med all fysisk aktivitet. Tvärtom - den blir ännu viktigare! Man måste bara anpassa den.

Senioryoga handlar både om att förbättra koncentrationen, styrkan och flexibiliteten.

Som äldre finns det vissa yogapositioner man lika gärna kan undvika -exempelvis de som kräver väldigt mycket stryka eller balans - för att undvika att riskera skador. Man måste se efter sin ryggrad eftersom den troligen inte är lika flexibel som den en gång var. Att regelbundet utöva yoga kan dock stärka din ryggrad och förbättra din flexibilitet.

En erfaren yogainstruktör kan förklara vilka positioner som är fördelaktiga för äldre yogis. Det vackra med yogan är att den för samman olika människor genom både mentala och fysiska aktiviteter, oavsett ålder, kroppstyp och erfarenhet.

Vilka är fördelarna med yoga för funktionshindrade?

Detta är en fråga som många av de med en fysisk nedsättning kommer att ställa.

Kan människor med funktionshinder utöva yoga?

Det finns otroligt många olika former av yoga för otroligt många olika sorters människor. Den traditionella yogan passar kanske inte alla.

Det finns fysiska, mentala och andliga fördelar med yoga. (Källa: Unsplash)

Yoga för funktionshindrade kan hjälpa dig att slappa av och njuta av yogans alla fördelar. Lär dig att lyssna på din kropp och få din själv och ditt sinne att hamna i balans. Yogan kan även hjälpa dig nå dina fysiska mål!

Yoga för funktionshindrade kan hjälpa dig att bättra på ditt självförtroende. Din yogainstruktör finns där för att hjälpa dig. Med ditt nyvunna självförtroende kommer du att njuta mer av sociala situationer och du kan träffa nya vänner på yogapassen. Det finns inget bättre än att träffa nytt folk samtidigt som man utövar en aktivitet tillsammans!

Fördelarna med paryoga

Det finns många fördelar med att utöva yoga tillsammans med din partner! Det är ett fantastiskt sätt att ta del av både de fysiska och mentala fördelarna - som ett lag. Paryoga hjälper er att göra många saker tillsammans:

 • Utveckla er tillit till varandra
 • Lär känna din partner bättre
 • Bygg upp ert självförtroende som ett par
 • Upptäck en ny hobby tillsammans
 • Njut av fördelarna med yoga tillsammans
 • Lär er nya yogapositioner utformade för par
 • Få stöd medan ni lär er yoga
 • Spendera mer tid tillsammans utanför hemmet
 • Träffa nya människor tillsammans
 • Och mycket mer!
Yoga är en fantastisk aktivitet att utöva på egen hand, men det kan bli ännu mer spännande tillsammans med din partner! (Källa: Unsplash)

Att hålla på med paryoga och få hjälp av en yogainstruktör kan vara fantastiskt för ert förhållande. Det finns måna yogapositioner speciellt utformade för par. Er utveckling kan gå dubbelt så snabbt!

Det finns till och med de övningar som är omöjliga att genomföra på egen hand. Att göra saker tillsammans för par närmare varandra, både på ett fysiskt, mentalt och andligt plan. Den tiden ni spenderar tillsammans med att arbeta på yogapositioner, avslappning eller meditation kan definitivt få en positiv inverkan på ert förhållande.

Att bestämma sig för att testa på yoga är enkelt; man behöver bara välja mellan ashtanga yoga, vinyasa yoga, hatha yoga, lyengar yoga och många fler...

När du väl tar dig an en komplicerad yogaposition är det viktigt att jobba med pranayama (andningstekniker). Gå på olika work-shops för att lära dig hur man bäst går tillväga. Dina muskler kommer bli starkare (även några du inte ens visste att du hade!), du kommer utveckla en förståelse för dig själv samt världen runtom dig, upptäcka djup avslappning samt meditation, och hitta en balans mellan din kropp, ditt sinne och din själ.

Som du har förstått är yoga en vacker disciplin som vem som helst kan testa på. Yoga handlar om mer än bara stretchövningar, andningstekniker och mantras. Oavsett om du är en senior, om du är gravid, om du har ett funktionshinder eller om du bara vill träna med din partner så kan du ta del av många av yogans alla fördelar!

Dra nytta av de olika andningstekniker du lärt dig, de meditationsövningar du bemästrat, den styrka du tränat upp och njut av de nya bekantskaper du skaffat på vägen!

Om du är intresserad av privatlektioner i yoga kan du även hitta fantastiska handledare på Superprof. Se till att hitta en yogalärare med den specialisering du är ute efter eller behöver. Glöm inte heller att rådfråga din läkare om hen tycker du bör undvika några sorts rörelser eller övningar.

 

Lycka till på ditt nästa yogapass!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.