Sverige är känt för sina IT-utbildningar och IT-kunniga medborgare. Tillräckligt för att motivera ett stort antal studenter att börja lära sig programmering, en sektor som konstant rekryterar.

Men vilka är de möjliga utbildningarna i Sverige? Superprof listar dem i den här artikeln så vad väntar du på, lär dig programmera idag!

De bästa lärarna i Programmering
Första kursen gratis!
Arif
4,9
4,9 (10 recensioner)
Arif
170 kr
/h
Första kursen gratis!
Romain
5
5 (5 recensioner)
Romain
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Abdusalam
5
5 (5 recensioner)
Abdusalam
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Abdulrahman
Abdulrahman
259 kr
/h
Första kursen gratis!
William
5
5 (5 recensioner)
William
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Jesper
Jesper
49 kr
/h
Första kursen gratis!
Peter
5
5 (2 recensioner)
Peter
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Wael
5
5 (4 recensioner)
Wael
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Arif
4,9
4,9 (10 recensioner)
Arif
170 kr
/h
Första kursen gratis!
Romain
5
5 (5 recensioner)
Romain
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Abdusalam
5
5 (5 recensioner)
Abdusalam
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Abdulrahman
Abdulrahman
259 kr
/h
Första kursen gratis!
William
5
5 (5 recensioner)
William
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Jesper
Jesper
49 kr
/h
Första kursen gratis!
Peter
5
5 (2 recensioner)
Peter
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Wael
5
5 (4 recensioner)
Wael
200 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Lär dig programmera med hjälp av dessa skolor

KTH i Stockholm

Huvudstaden har ingen brist på skolor, oavsett studieområde. Det är därför ganska enkelt att hitta skolor för att lära sig programmering. De mest kända skolorna är uppenbarligen  de mest selektiva eftersom de är mest efterfrågade. Det är tillrådligt att följa ett förberedande år innan du försöker komma in i det. Andra studenter föredrar att genomgå en utbildning av en annan typ. Men nuförtiden är det nästan inte längre nödvändigt att ha examen eller annat diplom för att lära sig att koda. Flera skolor har skapats i syfte att vara mer tillgängliga och locka datorsnillen som har gått en nationell utbildning.

I synnerhet öppnade en känd skola, KTH, sina dörrar för några år sedan i Kista där de erbjuder en väldigt speciell utbildning för de som är intresserade av att lära sig programmera.

Datateknik, högskoleingenjör 180 hp

Högskoleingenjörsprogrammet inom Datateknik vid KTH i Kista passar dig som vill utveckla framtidens appar och uppkopplade produkter. Bara kreativiteten sätter gränserna i en bransch där efterfrågan på nya moderna tekniska lösningar är stor. I Kista befinner du dig mitt i Sveriges ”Silicon Valley” med närhet till många företag inom IT-området.

lär dig programmera
Sverige är känt för sina IT-utbildningar, något som motivera ett stort antal studenter att börja lära sig programmering. Så lär dig programmera du med! Bild: Unsplash

Möjligheter med datateknik

Datateknik och IT är viktiga områden i utvecklingen av ett hållbart och demokratiskt samhälle. Digitaliseringen och internet förnyar och kopplar upp det mesta omkring oss som prylar i det egna hemmet, skolan, undervisningen, fordon, pengar, sjukvård, industri och underhållning med mera. Allt detta, och mer därtill, är exempel på spännande och utmanande områden där datatekniken och dataingenjören ska komma med de framtida lösningarna. Dessa lösningar måste också bidra till ett hållbart samhälle – en utmaning där ingenjörer har stora möjligheter att påverka och förbättra.

Utbildning

Utbildningens fokus ligger på teknik som tillämpar de möjligheter som internet och framtidens mobiltelefonnät, 5G, erbjuder. Du lär dig om processorer, programmering, datanätverk, databaser och säkerhet. Du får grunderna för utveckling av molntjänster och uppkopplade prylar – två områden som det forskas på vid KTH i Kista. Under år tre fördjupar du dig inom apputveckling eller i sakernas internet. KTH har framstående forskning inom IT och här finns många kurser att välja mellan. Detta är ett stort plus för dig som vill skaffa specialkompetens. Du läser flera projektkurser där du jobbar i team och löser praktiska problem. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som kan utföras antingen på KTH, utomlands eller på ett företag.

Inriktningar

  • Sakernas internet (Internet of Things)
  • Programutveckling

KTH:s utbildningar lägger en gedigen grund för livslångt lärande. Det innebär att du får med dig förmågan att fortsätta lära dig själv även efter din utbildning för att kunna lösa problem av olika slag. Du får en god grund för fortsatt personlig utveckling för att kunna hänga med i den snabba teknikutvecklingen och på framtidens arbetsmarknad.

Jobb och framtid

Efter examen väntar en bred och stor arbetsmarknad. Dataingenjörer behövs inom alla områden i samhället för att skapa, utveckla och underhålla IT-baserad datateknik i form av datorer, mjukvara, nätverk och applikationer. Du kan jobba på allt från dataföretag till sjukhus, industri och offentlig sektor.

Studenter från programmet jobbar ofta i roller som projektledare, konsulter, avdelningschefer eller med IT-support. Efter några år är det många som blir utvecklare och IT-arkitekter. Den snabba utvecklingen på IT-området gör att många KTH-studenter startar egna företag, ofta tillsammans med kurskamrater.

Datateknik för en hållbar värld

Utbildningen lär dig att förstå och utveckla lösningar för flera av de globala målen för hållbar utveckling, framför allt målen om Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, Hållbara städer och samhällen samt Hållbar konsumtion och produktion. Datateknik har en viktig roll i att skapa infrastruktur som står emot cyberattacker, hjälpa industrin att sänka sina utsläpp och främja hållbar innovation. Du lär dig att ta fram digitala produkter som kan bidra till att uppfylla alla hållbarhetsmålen men framförallt målen om hållbar industri, samhälle och produktion.

Hållbar utveckling är viktigt i KTH:s samtliga utbildningar och integreras i programmets läroplan, både i projektkurser och examensarbeten. Du får aktuell kunskap om de verktyg och metoder samhället behöver för att förändras i en mer hållbar riktning.

Chalmers i Göteborg

Chalmers är enastående och erbjuder en helt alternerande kurs för alla studenter. Arbetsstudieprogrammet gör det möjligt för studenter att snabbt praktisera de olika inlärningsaspekterna av utbildningen och lättare komma in i arbetslivet genom att möta professionella förväntningar.

Är du nästa spelutvecklare, interaktionsdesigner eller systemarkitekt? Med en civilingenjörsexamen i informationsteknik arbetar du med att utveckla framtidens programvarusystem. Inom samtliga sektorer i samhället behövs tekniska problemlösare med en känsla för användarnas behov. Utbildningen är för dig som vill komma in i en spännande och attraktiv bransch med många möjligheter.

Utbildningens innehåll

Under de första tre åren studerar du främst programvaruutveckling och matematik, vilket är grunden i din ingenjörsexamen. Parallellt får du kunskaper om kommunikation med såväl uppdragsgivare som slutanvändare och utvecklar din förmåga att arbeta i projektform.

För att bidra till ett hållbart samhälle är det viktigt att människor med olika kompetenser arbetar tillsammans. I årskurs tre utför du därför ett kandidatarbete tillsammans med studenter från andra program. Arbetet genomförs i projektform, vilket är både en personlig utmaning och en god möjlighet att öva på att arbeta i grupp. De sista två åren spetsar du din utbildning genom att specialisera dig med ett masterprogram inom informationsteknik.

Arbetsområden

Som IT- ingenjör får du räkna med att alltid vara nyfiken och aktivt jobba för att lära dig nya saker på grund av den snabba tekniska utvecklingen. Som kreativ nytänkare kan du bland annat arbeta som systemarkitekt, spelutvecklare, interaktionsdesigner, projektledare eller forskare. Arbetsgivarna är allt från välkända IT-företag till mindre start-ups. Dessutom finns det stort utrymme för att låta egna idéer blomstra under utbildningen – något som lägger en bra grund till eget företagande.

Folkuniversitetet i Malmö

Gå en kurs i webbdesign eller programmering på Folkuniversitetet. Hos oss kan du lära dig att göra webbsidor i WordPress eller Dreamweaver. Här finns utbildningar för dig som vill utveckla egna hemsidor eller hantera större webbplatser. Hos oss kan du också lära dig att programmera appar.

Folkuniversitetet har erbjudit IT-utbildning sedan 1990-talet. Våra kurser erbjuder flexibilitet - vi har både intensivkurser och kurser i ett långsammare tempo, nybörjarkurser såväl som diplomutbildningar. Vi har ett brett kursutbud inom data och IT som rör webbdesign.

Folkuniversitetet erbjuder flera datorkurser  :

  • International Full-Stack Developer,
  • Full-stack utvecklingsdesigner,
  • Programvaruteknik,
  • System- och nätverksadministratör,
  • Nätverks- och säkerhetsprojektledare,
  • Projektledare för programvaruteknik,

Andra alternativ när du lär dig programmering

Unga programmerare

Unga Programmerare grundades hösten 2017 för att ge unga möjlighet att lära sig skriva kod. Idag erbjuder de onlinekurser för barn och ungdomar inom programmering. Deras fokus är att skapa Sveriges bästa utbildning inom programmering. De har haft deltagare från Kiruna i norr, till Ystad i söder. Oavsett om du bor i Stockholm, Malmö, Jokkmokk eller Åmål, så är du varmt välkommen att lära dig programmering med dem.

De lär ut programmering i språket Python, ett av världens mest populära programmeringsspråk. Detta språk är även populärt inom industrin för utveckling och programmering av mjukvaror.

Grundaren Tobias är utbildad civilingenjör inom IT med examen från Chalmers Tekniska Högskola.

lär dig programmera
Högskoleingenjörsprogrammet inom Datateknik vid KTH i Kista passar dig som vill utveckla framtidens appar och uppkopplade produkter. Bild: Unsplash

Pink Programming

Pink Programming är en ideell förening vars mål är att fler kvinnor ska lära sig programmera.​ De vill skapa en inspirerande miljö där tjejer som är intresserade av programmering kan ha roligt och känna sig hemma samtidigt som de lär sig att koda, eller bygger vidare på befintliga kunskaper. De vill även lyfta fram de kvinnliga förebilder som finns idag. Därför är deras lärare och inspirationstalare kvinnor som själva jobbar som utvecklare. Pink Programming vänder sig både till erfarna utvecklare och helt nya kodare.

Pink Programming bildades 2015 med syftet att anordna läger där kvinnor kan lära sig att programmera i en inspirerande och kravlös miljö. De som startade Pink Programming är tre utvecklare som önskar att det fanns fler kvinnliga kollegor i branschen. De vill sprida det roliga med programmering till fler!

Lär dig programmering med hjälp av en privat kurs via Superprof

Att ta privata datorlektioner är ett annat sätt att lära sig. Den största fördelen med privata lektioner är att kursprogrammet skräddarsys helt efter dina mål och förväntningar.

Om du till exempel inte vill lära dig andra språk än Python-språket kan du koncentrera dig på detta lärande exklusivt. Och även om läraren kommer att bli ombedd att erbjuda dig att utöka dina kunskaper kommer kurserna alltid att utvecklas enligt din begäran.

Via Superprof-plattformen, är det möjligt att kontakta mer än 300 lärare för lektioner från 90 kronor per timme. Genom att välja programmeringskurser mer specifikt minskar antalet lärare till mindre än 130 lärare, vilket fortfarande lämnar många möjligheter.

Redo att börja bygga din egen hemsida?

Behöver du en lärare i Programmering?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.