De positiva hälsoeffekterna av yoga är bara en anledning till varför fler människor dragits till det! Och oavsett vilken typ av yoga du omfamnar, andning är en grundläggande del av övningen. Beroende på din nivå och vilken typ av yoga du vill träna kan du hitta din ideala yogainstruktör direkt på vår plattform och för mindre pengar än du kanske trodde var möjligt.

De bästa lärarna i Yoga tillgängliga
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

En kort historia av yoga

Lycka, själens befrielse och upplysning var ett direkt resultat av självföreningen med det gudomliga medvetandet. Utövandet av yoga i dess olika former är ett sätt att uppnå medvetenhetens renhet; bron till gemenskap med Brahman, eller högsta varelse. Både poserna - kallade asanas och andningen eller pranayama är väsentliga för att rensa sinnet, kroppen och anden så att den önskade unionen kan skapas. Mänsklig psykologi kräver ritualer och sedan tidernas början har våra viktigaste, djupaste och bestående ritualer kommit från religiösa metoder. Yoga är inte annorlunda. För mer än 5000 år sedan utövades den gamla vediska religionen genom en serie ritualer. Emellertid var Indiens befolkning vid den tiden inte nöjda med enbart hyllning; de längtade efter en närmare, mer intim gemenskap med sina gudar. Yoga betyder självförening på sanskrit.  I århundraden förblev utövandet av yoga uteslutande indiskt, men under de senaste 100 åren blev fördelarna med yoga kända över hela världen. Dessa dagar kan man träna yoga i många former, var som helst. Du kan välja den grundläggande Hatha yoga med sitt utbud av upp till 30 poser per session eller Hot yoga, en träning som görs i en uppvärmd miljö med låg luftfuktighet, utformad för att avlägsna orenheter från kroppen. En kurs som tycks växa i popularitet i Örebro. Så oavsett om du har en andlig inställning till yoga eller helt enkelt är intresserad av att stressa ned, finns det säkert en typ av yoga för dig.

yogakuser
Yoga började utövas för mer än 5000 år sedan i den gamla vediska religionen genom en serie ritualer. Bild: Unsplash

I själva verket är yoga en total kroppsövning som försiktigt (eller inte så försiktigt, beroende på vilken typ av yoga du tränar) tränar varje muskel. Varje asana, som yogaställningar kallas, är utformad för att rikta sig mot ett specifikt chakra eller energicenter. När de är ordentligt balanserade tillåter varje pose flödet av livsenergi. Pranayama, som betyder andningskontroll, är en uppsättning andningstekniker som främjar flödet av prana - livskraft. Som du kan se är yogakonsten ganska omväxlande, och inte alls så andliga. Ändå kan alla dra nytta av välbefinnande genom meditation och avkoppling, och vem vill inte ha en stark kropp-till-tå-anslutning? Måste du ha leggings och sitta på en matta för att dra nytta av dessa fördelar? Inte alls! Det finns flera typer av yoga, från den traditionella meditativa till vad som kallas het yoga, där du svettas ut gifter i en varm, fuktig miljö medan du cyklar genom 26 asanas eller poser.

Kör yoga var du än är.

Rätt typ av yoga för dig

Det finns så många typer av yoga att träna!

 • Hatha yoga - anses vara den grundläggande yoga, består av 26 asanas
 • Vinyasa yoga är ungefär som Pilates och kopplar andning till rörelse. Det är mer dynamiskt än Hatha
  om du känner dig särskilt energisk kan du gå med i en Vinyasa flödesklass! Osäker på om det är något för dig? Fråga en handledare i Göteborg om hur denna yoga går till så kanske du blir mer övertygad!
 • Iyengar yoga är lugnare och mer informativ. Yogainstruktören beskriver hälsofördelarna med varje rörelse
  Förutom din yogamatta, kommer du använda yogablock och remmar för mer vilsam ställning
 • Ashtanga yoga är en krävande sekvens av sex poser, utförda i samma ordning varje gång.
 • Mysore yoga är en delmängd av Ashtanga där instruktören inte säger poserna.
 • Bikram yoga är 26 poser och 2 andningsövningar som görs i ett mycket varmt rum för att få dig att svettas mer. Visste du att där är cirka 20 i månaden i Uppsala-trakten?
 • Kundalini yoga är för dem som letar efter en mer andlig upplevelse med sitt träningspass. Gävleborna blev frälsta för 15 år sedan och har vägrat ge upp denna fantastiska träningsform.
 • Yin yoga är utformad för att lugna och slappna av både kropp och själ. Malmöborna tycks vara extra förtjusta i denna sortens yoga.
 • Restorativ yoga hjälper till att bekämpa stress och depression. Om du kämpar med ångest eller har sömnsvårigheter kan den här yogastilen vara något för dig!
 • Hot yoga är som namnet antyder, du göra dina asanas i ett mycket varmt rum. Till skillnad från Bikram yoga, skulle du inte vara begränsad till ett visst antal poser. Om detta låter mer som något som du skulle tänka dig att utöva, så finns det en studio i Västerås som erbjuder väldigt bra variant av detta.

Förutom dessa många stilar av yoga kanske du är intresserad av prenatal yoga eller mum'n'baby yoga, senior yoga eller ungdoms yoga? Det rekommenderas att du provar flera typer av yoga innan du bestämmer dig för en stil som fungerar bäst för dig.

yogakuser
Oavsett om du har en andlig inställning till yoga eller helt enkelt är intresserad av att stressa ned, finns det säkert en typ av yoga för dig. Bild: Unsplash

Lär dig yoga genom individualiserade sessioner

Vissa människor vill inte göra yoga bland främlingar, även i en välkomnande atmosfär som en yogastudio. Lyckligtvis kan de fortfarande dra nytta av yoga genom att anlita en yoga-instruktör hemma. En sådan yogalärare är verkligen inte svår att hitta! För det första kan du söka på vår Superprof-plattform, där bokstavligen hundratals yogalärare väntar på ditt samtal! Oavsett om du letar efter återställande yoga eller bara vill fördjupa dig i yogafilosofin, är Superprof yogainstruktörer redo att arbeta med dig för att fördjupa din förståelse för yoga och meditation. En special elogé går ut till handledarna som håller i yogakurser i Jönköping som tycks uppskattar väldigt mycket i trakten.

Många Superprof-yogier erbjuder lektioner via webbkamera, och 90% av dem tar inte ut något för sin första session.

Vilken fantastisk möjlighet för dig att lära dig mer om yoga, i ditt eget hem! Du kanske är orolig för prissättning; en privat yogainstruktör tar ut en hög avgift? I själva verket kan du bli förvånad över att priserna börjar så lågt som 200 kronor per timme!

Yogashala i Stockholm är ett bra ställe att börja på som nybörjare på yoga. Här du kan yoga, meditera och handla eko produkter och snygga toppar och andra yogakläder, hänga med likasinnade, ta en kopp te eller kanske en kombucha, andas, varva ner, få energi. Det är en lugn och inspirerande oas. Yogashala är en modern yogastudio som återfinns i hjärtat av Stockholm innersta stadskärna. Visionen är skapa ett ”yogamunity” där alla som Yogalistic involveras med kan inspireras och utmanas i att utveckla sin väg mot sund fysisk och mental hälsa. På så vis bidrar Yogashala till ett hållbart välbefinnande i samhället. Yogashala affärside bygger på ett holistiskt synsätt som syftar till att vara det naturliga valet för den som vill utveckla sund fysik och mental hälsa genom yogarelaterad träning Yogashala är en studio som är djupt rotad i de värderingar som verksamheten är byggd utifrån;
”Allt vi gör ska genomsyras av öppenhet, hållbarhet och ett utmanande tankesätt”.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.