Har du någonsin gått förbi en yogastudio och undrat exakt vad som händer där inne? Nu slipper du undra. Yoga är en kombination av fysiska, andliga och mentala metoder som har sitt ursprung i det antika Indien. Upptäck vad yoga egentligen innebär och varför inte fördjupa dig i var du kan hitta de bästa yogastudiorna i Stockholm!

De bästa lärarna i Yoga
Första kursen gratis!
Emelia
5
5 (4 recensioner)
Emelia
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Valentina
Valentina
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Josef
Josef
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
299 kr
/h
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Emelia
5
5 (4 recensioner)
Emelia
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Valentina
Valentina
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Josef
Josef
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
299 kr
/h
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

En yogasession

Ljus och stämning är framträdande inslag i varje yogasession; därför hittar du ett väl upplyst, luftigt utrymme som bara punkteras av färgglada mattor på golvet och eventuellt några yogablock. När du har intagit din plats på din yogamatta kan du bli förvirrad när din yogainstruktör ropar ut asanas eller poser. Som nykomling förväntas du inte veta exakt vad en nedåtriktad hund eller solhälsning representerar. Det är helt okej att kopiera dina grannar. Du behöver inte oroa dig om du inte får till varje yogaställning helt rätt, eller ens om du tappar balansen.

Med tiden kommer du också att kunna hålla posera utan ansträngning.

Bland namnen på de poser som redan nämnts är här några fler du kanske har hört talas om:

  • Barnets position: Detta är den första yogaposen för dig som inte är så vig, och du kommer att älska den. Den utförs vanligtvis i slutet av ett yogapass för att slappna av i musklerna. Denna position, som även kallas Tadasana, är väldigt viktig. Den stretchar höfter, lår och fotleder, samtidigt som den verkar för att minska ryggvärk. Många utför den efter att ha varit i trädpositionen för att slappna av i ryggmusklerna.
  • Hunden: Denna andra yogapose, även kallad Adho Mukha Svanasana, kan vara lite obekväm i början. Den utförs genom att man gör ett berg av kroppen genom att sträcka på armar och ben, med svanskotan högst upp och huvudet mellan armarna. Det bästa utförandet av positionen är då fotsulorna är helt pressade mot underlaget. Om du inte är så vig så kommer du antagligen inte att kunna göra det i början, så du utför denna position med hälarna lyfta. Men var bara lugn, för med övning och tid kommer du att kunna pressa ner dina hälar mer och mer tills dina fötter är helt på underlaget. Denna position främjar blodcirkulationen och stretchar kroppen. Den är idealisk för uppvärmning.
yogakuser
Yoga är en kombination av fysiska, andliga och mentala metoder som har sitt ursprung i det antika Indien. Bild: Unsplash
  • Bryggan: Denna position kan också vara svår att utföra korrekt i början om du inte är vig. Men liksom med den föregående kommer du med tiden att klara av den bättre och bättre. Men även i början kan du börja dra nytta av fördelarna med denna yogapose, och göra halvbryggan genom att låta armarna stödja dig under kroppen. För att avancera bryggans position stödjer du dig på handflatorna så att kroppen hålls parallellt med golvet, som på bilden nedan. Lägg dig först på rygg med fotsulorna mot golvet. Höj sedan dina höfter så högt som möjligt.
    Se till så att fotsulorna rör vid underlaget helt. Samtidigt sträcker du armarna nedåt längs med kroppen. Håll händerna sammanflätade under kroppen. Denna yogapose hjälper till att stimulera bukorganen och förbättrar matsmältningen. Den är också en av de viktigaste positionerna för kvinnor eftersom den hjälper till att lindra mensvärk.
  • Halvduva: Den fjärde yogaposen är idealisk för att förbättra din vighet med tiden. Om du upplever att positionen är mycket svår att utföra, kan du stödja dig själv med händerna i golvet. Den här positionen förbättrar kroppshållningen och rätar upp kroppen. Även om du har ischiasproblem så kan denna position hjälpa till att lindra smärtan något. Fråga en handledare i Gävle om råd till hur du får till denna position.
  • Stående framåtfällning: Den sista av dessa yogaposer för dig som inte är så vig kallas på sanskrit Uttanasana. För att utföra denna yogapose, ställ dig med fötterna fast placerade mot underlaget. Försök först att röra vid fötterna med händerna. Om du är väldigt ovig når du inte ner till fötterna, men det spelar ingen roll. Håll dig på den höjden som du kan nå ner till och håll om dina ben med händerna. Målet är att vika ner överkroppen så mycket som möjligt ner mot benen och vidröra dem med pannan. Handledare i Stockholm kan lära dig detta. Eller om du kanske föredrar någon i Göteborg?

Varje yogaklass är annorlunda eftersom det finns olika typer av yoga, och din yogalärare kan använda de mer formella namnen när du ropar ut varje pose.

Ta reda på var du kan träna yoga i Uppsala.

Och det finns hundratals yogalärare på Superprofs webbplats! Beroende på din nivå och vilken typ av yoga du vill träna kan du hitta din ideala yogainstruktör direkt på vår plattform och för mindre pengar än du kanske trodde var möjligt. De flesta Superprof-yogainstruktörer erbjuder sin första lektion gratis, för att diskutera yogafilosofi med dig och upptäcka varför du är intresserad av disciplinen.

Vill du ta yogalektioner i Malmö?

yogakuser
De flesta Superprof-yogainstruktörer erbjuder sin första lektion gratis, för att diskutera yogafilosofi med dig och upptäcka varför du är intresserad av disciplinen. Bild: Unsplash

Yoga workshops och retreater

Ett annat sätt att undvika att vara en helt nybörjare i yogastudion är att delta i en workshop eller reträtt. Medan en typisk yogasession varar cirka en timme, kan en workshop vara flera timmar lång och en reträtt kan ta en hel helg. Dessa fokuserade sessioner är det perfekta sättet att lära sig mer om yoga eller bekanta dig med andra typer av yoga. Du kan anmäla dig till en workshop som behandlar en viss aspekt av yoga, såsom pranayama eller meditation. Pranayama handlar i huvudsak om andningstekniker för att förbättra energiflödet. Hos Klassisk Yoga & Meditation hittar du lärare som har lång yogalärarutbildning på ashram/retreats upp till 1 000 timmar, är internationellt certifierade och har flerårig erfarenhet av eget utövande och som lärare. Klassisk yoga och tantriska meditationer hör till de mest harmoniska och djupgående redskap som man i dag kan använda sig av för att leva ett helt och medvetet liv. De kan användas till att uppnå inre balans som i till exempel det görs i Örebro, och därmed bli herre över sitt eget liv. Det är ändå inte tal om mirakelmetoder, även om vissa ibland kanske upplever det så.

Namaste!

Behöver du en lärare i Yoga?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.