Utmärkt
recensioner på

Lär dig notlära online eller på plats med våra privatlärare

Se fler lärare

4.9 /5

Våra fantastiska lärare med ett genomsnittsbetyg på 4.9 stjärnor baserat på fler än 47 omdömen.

330 kr/h

Bra priser: 99% av lärarna erbjuder första lektionen gratis med ett genomsnittspris på 330 kr/h

5 h

Snabba svar! Våra lärare svarar vanligtvis på din kursförfrågan inom 5h.

Att lära sig notlära har aldrig
varit så enkelt

2. Planera dina lektioner i Notlära

Diskutera med din lärare för att komma överens om upplägg och tillgänglighet. Schemalägg dina lektioner och betala tryggt via vår plattform.

3. Lär dig nya saker om Musikutbildning.

Vårt Elevpass ger dig obegränsad tillgång till alla lärare, tränare och handledare under en månad. Passa på att upptäcka ny kunskap med fantastiska människor.

Vanliga frågor och svar

💰Vad kostar privatlektioner i notlära ?

Genomsnittspriset för en kurs i notlära är 330 kronor.


Priserna varierar beroende på faktorer som: 

  • Privatlärarens erfarenhet som lärare och inom notlära
  • Var kursen sker (online eller hemma), samt beroende på geografisk plats
  • Kursernas längd och frekvens på lektionerna

97% av lärarna erbjuder första lektionen gratis.


Upptäck priserna för lärare nära dig.

💡 Varför ska jag ta lektioner i Notlära ?

Notlära med en erfaren lärare ger dig möjligheten att utvecklas snabbare.


Du väljer din lärare och planerar kursen och lektionerna tillsammans. Både upplägg och om huruvida nu ska mötas online eller på plats.  


En kursförfrågan låter dig chatta direkt med läraren för att organisera lektioner på det sätt som passar er.


Vår sökfunktion hjälper dig att hitta rätt privatlärare. Sök bland miljontals lärare i hela världen eller hitta någon som bor nära. 


Starta din sökning enkelt, med ett klick.

💻 Kan jag lära mig notlära online?

Majoriteten av våra lärare i notlära erbjuder kurser inom


Notlära lektioner online.


Tveka inte att konsultera deras annonser eller att sortera i sökresultaten ("webbkamera" -filtret) för att upptäcka kurserna i  Notlära   som finns tillgängliga via webbkamera. 

🎓 Hur många lärare är tillgängliga för privatlektioner i notlära ?

164 privatlärare i notlära erbjuder kurser på Superprof. 


Välj bland alla tillgängliga profiler och ta kontakt med dem som du anser passar dina behov och önskemål allra bäst.


Välj mellan 164 profiler.

✒️ Vilket genomsnittsbetyg har våra lärare i notlära ?

Bland 47 olika recensioner, har eleverna gett ett genomsnittsbetyg på 4.9 av 5.


Skulle ett problem uppstå med undervisningen, är vår kundservice alltid tillgänglig på vardagar för att hjälpa till att hitta en lösning så snabbt som möjligt.


För varje ämne kan du se recensionerna av eleverna.

Vill du lära dig notlära ?

Du har många talangfulla lärare i notlära att välja mellan!

Se fler lärare Nu kör vi!

Försöker du komma in i musikens värld? Då är notlära oerhört viktigt att kunna utantill!

Mycket av musiken handlar om tolkning. Beroende på vilken artist det är som spelar en viss musik text, så kommer den låta annorlunda och unik. Detta är på grund av att det finns flera olika sätt att tolka olika aspekter av noter. Det vill säga att det är mycket information som man får utifrån att läsa noter, vilket i sin tur betyder att det finns mycket utrymme för att kunna tolka informationen på olika sätt.

Vilken tonhöjd har den här noten? Hur ska du veta svaret på detta från att bara läsa en noterade musik text? Hur lång är tonen som har skrivits här? På vilket sätt ska den spelas; starkt eller svagt? Ska du hålla tonen länge, eller ska den spelas snabbt? Det finns tiotals olika frågor som kan uppstå när man läser en musik text som är noterad, och det kan vara svårt att besvara dessa frågor helt själv.

Därför kan det vara smart för dig som är musikinriktad att ta hjälp av en privatlärare inom notlära för att fördjupa dina musikaliska förmågor och kunskaper, så att du blir en mästare på att läsa och tolka noter.

Därför är notlära viktig

Noter påverkar hur vi tolkar både rytm och tonhöjd. Olika noter berättar olika saker kring hur musiken ska spelas, vilket i sin tur påverkar hur musiken då låter! Inom själva systemet så finns det olika värden för olika noter när det gäller rytmen. Varje notvärde är hälften så stor som den föregående. Så till exempel: helnot kommer först, sedan halvnot, fjärdedelsnot, åttondelsnot, och sextondelsnot, och så vidare.

Detta betyder att en helnot ska spelas två gånger längre än en halvnot, och detsamma gäller för resterande notvärden också i samband med deras respektive värden.

För att kunna läsa en musik text som är noterad, så måste man kunna känna igen varje notvärde och identifiera hur länge varje not ska spelas. Utan denna kunskap kommer man inte kunna hålla rytmen medan man spelar, och om man spelar tillsammans med andra personer kommer detta också påverka deras musik och deras takt.

Det finns ju också pauser som betecknas i musiktexter, där en hel paus eller en halvpaus betecknas av olika notvärden. Det gäller att kunna också identifiera när man pauser i en sång så att man inte spelar när det ska egentligen vara tyst.

Till och med måste man kunna identifiera olika taktarter inom musiken som betecknas av noter. Detta betyder att man spelar ju i olika takt beroende på hur musiken ska låta, och en not kan beteckna vilken takt man ska spela. Spelar man i 4/4 takt så betyder det att det ska finnas fyra slag i takten; spelar man istället i 3/4 betyder det att då ska finnas tre slag i takten.

Vissa personer använder olika varianter av dessa noter när de skriver en musik text, vilket kan göra det ännu svårare att kunna läsa en noterad musik text. Därför kan det vara väldigt bra att kunna känna igen hur alla varianter ser ut, och för att kunna åtminstone komma ihåg att det finns flera varianter så att man inte blir helt förvånad när man ser en som man kanske inte känner igen från första början.

Tonhöjd är en annan viktig del av att spela musik. För att få musiken att låta som den ska, så måste man beakta vilken tonhöjd man ska spela. G-klav och F-klav är de två tonhöjden som finns, och det finns två olika beteckningar för dessa också. G-klav är den mest vanliga som de flesta populära låtar har skrivits i, vilket betyder att det är nog den beteckningen som de flesta skulle kunna känna igen.

Man kan ju också växla mellan olika tonhöjder inom en och samma låt, vilket gör låten väldigt dynamisk och ger den en fyllig och kraftig känsla. Det gäller att kunna läsa snabbt och effektivt när man ska egentligen växla mellan dessa två tonhöjder för att kunna spela ikapp med musiken.

Det finns mycket, mycket mer att kunna inom notlära som vi inte har gått igenom här. Notlära är viktig för alla som vill kunna läsa musik som är noterad, och för dig som vill kunna skriva en noterad musik text är det oerhört viktigt att veta hur du skriver på rätt sätt!

Men om du hade velat ha lite hjälp på vägen, eller om du vill ha mer motivation och stöttning på din musikalisk resa, så borde du ta kontakt med en av våra privatlärare inom notlära redan idag. Det behöver inte vara läskigt att börja något nytt, speciellt om man verkligen älskar det! Med våra lärare lär du dig mycket både snabbt och smidigt.

Vad vill du lära dig?